Суспільство

У Чернігові проводять безкоштовну діагностику щитоподібної залози

Чернігівський обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення продовжує реалізовувати власну Програму з обстеження щитоподібної залози.

Один з її розробників, завідувач поліклініки Центру, лікар-гематолог Іван Осадців розказав, що Програма була розроблена в 2016 році і передбачена для всіх жителів Чернігівщини, рік народження яких у проміжку від 1968-го по 1986-й.

«Програмою можуть скористатись усі охочі, починаючи з тих, які на момент Чорнобильської аварії були ще навіть в утробі матері, і закінчуючи тими, що були 18-річними. Саме ця вікова категорія має підвищений ризик отримати хвороби  щитоподібної залози, зокрема й онкологічні. Тому ми розробили цю програму і реалізовуємо її власними силами, без додаткового фінансування», – каже Іван Осадців.

Тобто будь-який житель області, рік народження якого підпадає в зазначену вікову категорію, просто з паспортом може підійти до Чорнобильського центру і безкоштовно, по-перше, пройти УЗД щитоподібної залози, по-друге, консультацію в ендокринолога. Також за показаннями вже індивідуально для кожного можна пройти обстеження в усіх вузькопрофільних спеціалістів.

Програма безстрокова. І спеціально для її реалізації керівництво закладу внесло поправки до свого статуту, щоб мати змогу обстежувати не тільки чернігівців із посвідченням «чорнобильця». На сьогодні, за даними лікарів, під вказану вікову категорію, по суті – категорію підвищеного ризику, – по області підпадають близько 180 тисяч осіб.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button