Суспільство

У Чернігові реалізують «План Б»

Чернігівські екоактивісти більше чотирьох років займаються питанням правильної утилізації використаних батарейок. Для цього була організована волонтерська мережа зі збору батарейок. У кожній школі встановлено ящики для збору батарейок, також екоактивісти проводять для дітей просвітницькі лекції та – за можливості й фінансування – мотиваційну гру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екоактивісти висадили квіти на громадському городі

«План Б» – черговий проект Еко Місто, що налічує декілька аспектів. Перший етап – було проведено соціологічне дослідження, аби виявити, наскільки жителі міста обізнані в цьому питанні.

Далі – відбір екоменторів. Учора був останній день прийому заявок. Усього їх надійшло 39, серед яких буде відібрано 34 екоментори.

«Цікаво, що вік претендентів від 12 до 62 років. Я думаю, що ми візьмемо і тих, і тих, це буде дуже класно та корисно, щоб у групі працювати і великі, і маленькі. Для дітей – це велике натхнення, а для дорослих – можливість поділитися досвідом. Вони пройдуть навчання і кожен із них буде закріплений за однією зі шкіл Чернігова», – розповідає автор проекту Сергій Безбородько.

Із вересня у школах міста стартуватиме мотиваційний екобатл. Діти за принесені до школи батарейки отримуватимуть обмінні екомонети. Одна батарейка дорівнює одній екомонеті, що в еквіваленті дорівнюватиме орієнтовно одній гривні. Ці екомонети можна буде обміняти на сувеніри та послуги від партнерів.

Також упродовж вересня екоментори проведуть по п’ять лекцій для дітей.

«Тобто ми хочемо охопити до 10 тисяч школярів лекціями і приблизно 25 тисяч школярів потенційно стануть учасниками цієї гри. Згідно з досвідом попередніх років, така мотивація добре працює, діти мотивують батьків і вся родина збирає батарейки, виходить дуже велика аудиторія, дуже велике охоплення», – зауважує Сергій Безбородько.

Завершальна стадія проекту запланована на жовтень. Це буде одноденний екофорум для дітей. Запрошення на форум отримають ті діти, які беруть участь у збиранні батарейок. Власне, на форумі на відвідувачів чекатиме безпрограшна лотерея, різні корисні екологічні воркшопи, фільми тощо.

Ще статті по темі

Back to top button