Суспільство

У Чернігові шукають волонтерів, які можуть рубати дрова, прибирати вольєри або просто чухати котів (Фото)

Уже тривалий час на околиці Чернігова функціонує КП «Ветеринарно-стерилізаційний центр «Крок до тварин». Установа дуже потрібна, адже там проводять стерилізацію і планові операції тваринам, які не мають господарів.

«Нині в нас 170 котів і 240 собак. У межах 10-15 голів кількість може коливатися. Бо котиків трішки прилаштували. Але все одно нові додаються. Є собаки, які пройшли процедуру стерилізації і просто після операцій перетримуються. Щоправда, є собаки, яких назад на вулицю повернути не можна», – зазначає начальник.

Тварин – багато, а персоналу мало. Тож центру повсякчас потрібна волонтерська підтримка. Зокрема, нещодавно була велика потреба у заготівлі дров, аби післяопераційні чи хворі тварини не перебували в холодних приміщеннях, бо від цього залежить їхнє життя.

На щастя, світ не без добрих людей, які відгукнулися на заклик. Дров нарубали, тож певний запас наразі є. Директорка центру Тетяна Діденко висловила щиру вдячність усім, хто не поцурався цієї роботи. Але за низьких мінусових температурах дрова розходяться швидко.

«По можливості, хотілося б, щоб дрова підрубали, щоб до весни ми могли вже жити спокійно. Дров ще дуже багато і їх ще рубати не перерубати. Щоправда, залишилися дрова, для яких потрібні спеціальні бензопили. Бо ті, що зазвичай є у людей на руках, уже не беруть ці дрова. Треба більш професійний інструмент. Можливо, хтось і відгукнувся б або хтось зголосився б подарувати інструмент. Бо є охочі допомогти, але вже немає чим», – зазначає Тетяна Діденко, директорка центру.

Потребує центр й іншої волонтерської підтримки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Природній «німб» бачили на Чернігівщині (Фото)

«Стосовно волонтерства та допомоги кожен може вибрати свій напрям, адже допомога нам потрібна завжди. Не кожна людина може прибирати вольєри. Коли ми організовуємо якісь толоки, більшість людей приходить саме гуляти з собачками. Тобто з усіх хто приходить, 2/3 хочуть гуляти і тільки 1/3 готова прибирати. І це вибір людей, на який вони мають право. Також дуже велика допомога – просто сісти в будиночку та гладити котика. Щоб тваринки на тобі сиділи, лежали, стояли. Тваринам така взаємодія дуже потрібна. Бо в нас працівників мало, а тварин багато. Ми не можемо приділити їм увагу, на яку вони заслуговують і потребують», – наголошує Тетяна Діденко.

Щоправда, охочим бути волонтерами треба знати, що придивлятимуться до них прискіпливо.

«Спершу треба домовитися про візит, прийти та укласти волонтерський договір під паспортні дані, бо, на жаль, є багато випадків, коли люди приходили ніби із добрими намірами, але під добрими намірами маскували погані. І після підписання на камеру договору з паспортними даними люди можуть допомагати», – зауважує Тетяна Діденко.

Утім, людям з добрим серцем і щирими намірами допомагати боятися нічого.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button