Суспільство

У Чернігові «швидкі» не виїжджають до людей із високою температурою

Виїзд «швидкої» на температуру лише вище за 40 С – цей тренд запровадила ексміністр охорони здоров’я Уляна Супрун, це правило, очевидно, тепер діє в Чернігові, і діє під час смертельної пандемії коронавірусу.

Зараз, коли ви телефонуєте в «швидку» і кажете «температура 38,5 і вона не збивається», вам відмовлять. Скажуть «звертайтеся до сімейного лікаря». Тобто в 99% це лише консультація телефоном, бо їхати за власні кошти ввечері або вночі до потенційно хворого на коронавірус мало який сімейний лікар захоче.

Заступник начальника управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА Володимр Пулін так коментує цю ситуацію.

«У нас є постанова, що ділить виклики на «термінові» і «нетермінові». Так от, там (диспетчерська «швидкої допомоги») сидить диспетчер, відповідальний лікар. Якщо щодо виїзду є якісь сумніви, то вирішує саме цей черговий лікар. У нас народ звик, перепрошую, не так кашлянув – і вже викликати «швидку». А хто подумав, що наш парк автомобілів швидкої допомоги дуже зношений і нам потрібно на заміну 82 автомобілі? І про це ми говоримо з року в рік, всі обіцяють, зокрема наш нинішній міністр пообіцяв, що будуть наступного року, але наразі в нас найновіші машини – це куплені за часів Януковича, а вручала їх уже нова влада після Майдану. І ці авто вже виходили свій моторесурс», – пояснює Володимир Пулін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медсестра з Чернігівщини бореться з коронавірусом в Іспанії

Питаємо

Якщо температура, наприклад, 38.5 і вона не збивається, чи повинна виїжджати «швидка»?

На 38,5 повинні виїжджати.

Але не виїжджають.

Але треба враховувати, що ще, крім температури, непокоїть хворого. Ознаки дихальної недостатності, наприклад. Бо ще є дуже багато інших речей – інсульти, інфаркти, пологи з коронавірусом. Вони теж потребують виклику «швидкої». Але кількість бригад у нас не збільшилася, на жаль.

А що робити, якщо бригада в такій ситуації відмовляється приїжджати?

Сімейний лікар повинен вирішувати ці питання. Міністр на цьому наголошує щодня, на кожній нараді – телефонуйте до сімейного лікаря. На жаль, у нас сімейні лікарі самоусунулися від цієї проблеми. У сімейних лікарів така відповідь – вони не хочуть ходити на виклики, а ви телефонуйте на 103. Оце проблема.

За словами головного медика міста Владислава Кухаря, алгоритм дії у хворого з високою температурою чи пневмонією такий: викликати сімейного лікаря, який має виміряти вам сатурацію (насиченість киснем гемоглобіну в крові), і лише коли кисень знижений, викликати «швидку» та лягати до лікарні. Загалом же, за словами Владислава Кухаря, пневмонію без дихальної недостатності треба лікувати вдома.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button