Суспільство

У Чернігові спіймали крадіїв «на гарячому»

В суботу 17 листопада поліція оперативно відреагувала на дзвінок чернігівки, яка повідомила про крадіїв у помешканні. Це дало змогу затримати зловмисників «на гарячому».

Прибувши на місце злочину, поліцейські затримали трьох молодиків. Близько десятої вечора вони проникли в будинок, звідки планували викрасти два програвачі, радіолу, циркуляційний насос, газовий котел та телевізор. Серед зловмисників були як раніше судимі, так і ті, хто дотепер конфліктів із законом не мав.

Про це ЧЕline повідомили у секторі комунікації поліції Чернігівської області.

Інформація про подію внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Відкрито кримінальне провадження за частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка, поєднана з проникненням у житло) — карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років. Триває досудове розслідування.

З огляду на складність пошуків квартирних крадіїв поліція розповідає про засоби захисту домівок від непроханих гостей.

По-перше, встановіть надійні двері та замки (декілька різноформатних). Ідеальний варіант — змінювати замки кожні три роки. За цей час серцевина замка зношується і квартирному злодію легше відкрити двері.

По-друге, оберіть прийнятний для вас вид сигналізації. Вона може реагувати на відкриття або розбиття вікна, наприклад. Сигналізація відлякує злодіїв або зменшує час їхнього перебування у квартирі.

«У цьому році фактів крадіжок у квартирах із сигналізацією в Чернігові не було. Є декілька випадків, коли зловмисники, побачивши сигналізацію, передумали входити в помешкання, бо за 3–4 хвилини після спрацювання сигналізації наряд поліції вже на місці», — інформує начальник Чернігівського відділу поліції Володимир Реберг.

Врятувати майно допоможе хитрість господарів. Уявіть, встановлена сигналізація, а злодій ризикує витратити на нишпорення вашою квартирою хоча б хвилинку до приїзду поліції. Якщо гроші та золото буде сховано в неочікуваних для шаблонного мислення крадія місці, то він покине вашу домівку з порожніми руками.

Цінні невеличкі речі можна зберігати в сейфах, бо громіздкі сейфи крадії із собою не забиратимуть, як і електроінструмент та побутову техніку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд оцінив крадіжку з магазину в штраф розміром 850 гривень

У приватних будинках та на перших поверхах багатоповерхівок не стануть зайвими декоративні грати на вікнах. Також можна встановити «тривожну» кнопку та камери відеоспостереження. На жаль, люди, які економлять на засобах захисту, можуть втратити всі гроші, прикраси та інші дрібні цінні речі.

Жоден зі згаданих способів не може стати гарантією того, що злодії оминуть вашу домівку. Мета «домушника» — легка нажива. Якщо на його шляху стоятиме лише складний замок, то він його відкриє.

Якщо ж йому заважатимуть робити чорну справу і якісні двері, і складні замки, і грати на вікнах, і сигналізація, то він уже точно вирішить не чіпати вашу квартиру.

Якщо ви стали очевидцем квартирної крадіжки — хутко набирайте «102». У жодному разі не заходьте у квартиру чи до будинку та не чіпайте нічого руками, інакше всі необхідні докази будуть «змазані» вашими відбитками.

Ще статті по темі

Back to top button