Суспільство

У Чернігові відкрився перший в області інклюзивно-ресурсний центр

Інклюзивно-ресурсний центр – це сучасний заклад, що надає послуги комплексної діагностики і реабілітації дітям з особливими освітніми потребами.

За сприяння Чернігівської міської ради інклюзивно-ресурсний центр запрацював у новому приміщенні й оснащений так, що викликає справжнє захоплення. Для маленьких відвідувачів тут облаштовані сучасні логопедичні кабінети та кабінети дефектолога, практичного психолога, зал ЛФК, ресурсна кімната та сенсорна кімната для дітей із порушеннями зору.

17 грудня новий заклад уперше відкрив двері для журналістів. Їм показали оснащення закладу та заняття з дітьми, а гості привезли з собою святого Миколая, який привітав малечу та роздав солодкі подарунки.

«Всі звернули увагу, що за останні два-три роки наше місто зробило серйозні кроки в бік людей з особливими потребами, – сказав заступник міського голови Олександр Ломако. – Цей центр для дітей з особливими потребами створений спільно державою і містом Черніговом. За кошти міста зробили ремонт приміщення, а за кошти субвенції з державного бюджету придбали обладнання. Зараз дружина Президента Марина Порошенко уособлює рух у бік дітей з особливими потребами – і дуже важливо, коли на рівні перших осіб держави це пропагується і підтримується. А наші фахівці управління освіти вивчали роботу подібних центрів в Україні, Білорусі та інших державах, щоб свій зробити якнайкращим. Дякую вам, ви робите велику справу. Думаю, що і батьки, і чернігівці це дійсно оцінять, – додав він».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інклюзія від дитячого садка до позашкільної освіти — норма цивілізованого суспільства

На ремонт приміщення інклюзивно-ресурсного центру з місцевого бюджету виділено 1,5 млн грн. Ще майже 100 тис. грн міська рада надала для придбання сучасного комп’ютерного обладнання. З державного бюджету для облаштування центру спрямовано субвенцію в сумі понад 700 тисяч гривень. Це дало змогу встановити мультимедійну техніку, сенсорні тренажери, нові зручні меблі, інтерактивну проекцію «Чарівний килим», комп’ютерний комплекс із корекційно-розвитковим програмним забезпеченням «Живий звук», різноманітні дидактичні та корекційні засоби для дітей з особливими освітніми потребами.

Також центр облаштований системою відеоспостереження, щоб батьки могли бачити, як займаються їхні діти.

«Ми радо приймаємо всіх дітей, що потребують комплексної психолого-педагогічної діагностики і системного кваліфікованого супроводження. У центрі створено належні умови для ефективної і дієвої допомоги, а з дітьми працюють висококваліфіковані педагоги та психологи», – наголосила керівник Чернігівського інклюзивно-ресурсного центру Олена Підмогильна.

Ще статті по темі

Back to top button