Суспільство

У Чернігові відновлять унікальні печери монахів

У Чернігові на Болдиній горі, історичні пам’ятки якої входять до складу Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», відновлять Новоантонієві печери та комплекс споруд ХVІІ-ХVІІІ ст.

Про це повідомив директор заповідника Юрій Соболь, передає УНІАН.

За його словами, між заповідником та благодійним фондом «Веда Веста» підписано договір про відновлення унікальних споруд.

Сторони погодили етапи з відтворення об’єктів історико-культурної спадщини. Це, зокрема, реставрація вхідної каплиці Новоантонієвих печер колишнього Троїцько-Іллінського монастиря в Чернігові; реконструкція пішохідного містка між Антонієвими та Новоантонієвими печерами; розчистка та укріплення печерних ходів; реконструкція сходинкового переходу між Новоантонієвими печерами та колишнім Троїцько-Іллінським монастирем.

Як уточнив Юрій Соболь, фінансуватимуть роботи за рахунок благодійного фонду. Про яку саме суму коштів наразі йдеться – невідомо, оскільки проектно-кошторисна документації тільки розробляється. Почати роботи планують навесні 2017 року.

У договорі передбачено, що після завершення робіт відтворені споруди передаються в державну власність із подальшим закріпленням на праві оперативного управління за Національним архітектурно-історичним заповідником «Чернігів стародавній» для створення музейного комплексу.

Ініціатори проекту переконані, що відновлені об’єкти на Болдиних горах привернуть увагу туристів з інших областей України та з-за кордону.

Підписано також договір підряду про виконання проектних робіт і здійснення авторського нагляду.

Новоантонієві печери (ХVІІ ст.) – комплекс, що складався з кількох підземних храмів і галерей із поховальними нішами. Він поєднувався з Іллінським храмом та Антонієвими печерами, що збереглися до нашого часу, критою галереєю.

Відновлення комплексу передбачене Генеральним планом розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Ще статті по темі

Back to top button