Суспільство

У Чернігові вшанували пам’ять Небесної Сотні та згадали події на Майдані

Щороку 20 лютого Україна згадує подвиг Героїв Небесної Сотні. 10 років тому понад сто людей віддали життя в боротьбі за демократичний вибір України та її європейське майбутнє.

Події 10-річної давнини активіст Євромайдану Олександр Ясенчук називає ланцюгом боротьби за Україну, що тягнеться від початку ХХ сторіччя.

«Росія для нас – це екзистенційне зло. Вони хочуть нас загарбати. Наші діди і прадіди програли боротьбу на початку ХХ сторіччя – і наша держава впала. Через те й трапився Голодомор, жертви Другої світової війни. Але боротьба продовжується, і події на Майдані були початком тієї війни, яка йде нині. Небесна Сотня стала авангардом Небесного батальйону. Тоді ми боролися не проти януковича, який був маріонеткою, а проти росії», – пояснює Олександр Ясенчук.

Сьогодні, 20 лютого, учасники Євромайдану та патріотично налаштовані чернігівці прийшли покласти квіти до стели Небесної Сотні та згадали події 10-річної давнини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із прикордоння Новгород-Сіверського району евакуювали подружжя та стареньку жінку

Чернігівка Лілія Сарана, заслужена вчителька України, також була учасницею Революції Гідності.

«Я періодично їздила на Майдан. Також я і мої друзі передавали хлопцям їжу, теплі речі й те, чого вони потребували. На Майдані були мої учні, адже я вчитель. 48 років провчителювала і тоді працювала. Тож я їздила підтримувати своїх дітей і учнів.

Майдан об’єднав людей, які свідомо йшли захищати честь України. Тому ці люди викликають неабияку повагу, так само як і загиблі за Україну хлопці, чиї портрети нині встановлені на Алеї Героїв. Ці люди – найкращі, бо вони першими пішли захищати Україну.

Ми повинні зберігати пам’ять про людей, які вийшли на Майдан. Ми повинні передавати з покоління в покоління пам’ять про них.

Майдан мені згадується як прояв національної свідомості, сили і віри в Україну. Рашка ніколи не може зрозуміти психологію українців. Так було на Майдані і так само зупинили їх у 2022-му і Чернігів вистояв. Не пустили, хоч там йшли орди! Українців вони не переможуть!» – впевнена Лілія Сарана. За словами пані Лілії, нині такий час, що люди починають бачити, кому Україна дійсно дорога, а кому вона потрібна тільки для власного збагачення.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button