Суспільство

У Чернігові вшанували пам’ять патріота

На честь меморіальних заходів до 99-ї річниці Злуки УНР та ЗУНР та 100-річчя Бою під Крутами вихованці КПНЗ «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді» (директор Петро Степовик), разом з учасниками Революції Гідності та учасниками російсько-української війни, вшанували пам’ять юнака Миколи Лебедя – учасника Української Революції, першого чернігівця, загиблого від рук російських більшовиків. Про це через facebook повідомляє громадський активіст Олександр Ясенчук.

Після вшанування юні краєзнавці мали змогу переглянути фільм про історію, передумови та перебіг бою під Крутами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові розтрощили сіті-лайт із зображенням патріота

«Микола Лебідь народився 4 грудня 1899 р. у м. Чернігів у родині козака Дмитра Климентійовича Лебідя та його дружини Наталії Василівник, жителів м. Веркіївка Ніжинського повіту. Микола – третя дитина у сім’ї після близнюків Ананія та Юлії. Навчався у Чернігівській гімназії. Член чернігівської організації Української партії соціалістів-революціонерів. Наприкінці ХІХ ст. родина переїхала до Чернігова, де Дмитро Климентійович заприятелював із письменником Михайлом Коцюбинським.

30 січня 1918 року був затриманий більшовиками, згодом його знайшли на вулиці без свідомості та з вогнепальним пораненням голови. Травма виявилася смертельною, і 8 лютого 1918 року він помер на руках у своєї матері. Є версія, що М. Лебідь брав участь у бою під Крутами і був поранений саме там.

Незважаючи на різні версії, точно відомо, що він загинув саме від кулі російських більшовиків, а його похорони 10 лютого стали першою масовою антибільшовицькою українською маніфестацією у Чернігові: «З городської думи винесли назустріч старі міські корогви». Були присутніми безліч людей, особливо молоді. У пресі друкувалися звіти про похорони. Панахиду відслужив ректор Чернігівської духовної семінарії Архимандрит Микола. Похований на кладовищі по вул. Старобілоуській, т.зв. Староруському цвинтарі.

Його батько Дмитро Климентійович був активістом «Просвіти», у 20-ті роки – священик Української Автокефальної православної церкви. Був висланий за межі України, де й помер. Його старший брат Ананій – знаний літературознавець, перший упорядник і дослідник першої спадщини М. Коцюбинського – був заарештований у 1935 р. у справі СВУ разом із чоловіком своєї сестри Юлії. У 1937 р. обидва були розстріляні більшовиками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ічнянці долучились до загальнообласної патріотичної акції «Мій Крим»

Наприкінці 80-х могилу Миколи Лебідя віднайшов Анатолій Шацький, який разом з іншими активістами впорядкував її. У 2005 р. о. Євген Орда разом із побратимами з ГО «Тризуб» ім. С. Бандери встановив новий надгробок на могилу», – йдеться в пості Ясенчука.

Ще статті по темі

Back to top button