Суспільство

У Чернігові вшанували пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу (Фото)

18-го травня громада Чернігівщини разом з усією Україною вшановує пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу. Ця дата є й Днем боротьби за права кримськотатарського народу. 18 травня 1944 року тоталітарний радянський режим розпочав насильницьку депортацію киримли з історичної батьківщини. Власне, це була етнічна чистка за надуманим звинуваченням корінних народів Криму у співробітництві з нацистами. Протягом першого року вигнання до Середньої Азії загинуло понад 30 тисяч людей.

У день 79-х роковин початку депортації, 18 травня 2023 року, на Красній площі Чернігова відбувся захід пам’яті жертв геноциду. Його учасники, серед яких були представники кримської громади Чернігівщини, історики, представники органів влади, говорили про те, що Крим нескорений, як нескорена Україна, допоки є люди, чиї думки та помисли спрямовані на захист незалежності своєї Батьківщини.

Після хвилини мовчання в пам’ять про жертв геноциду Державний Гімн України та Гімн кримськотатарського народу прозвучали у виконанні Академічного народного хору обласного філармонійного центру (художній керівник та головний диригент — заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Це наша духовна броня. Яке значення має орнамент української вишиванки

Під час меморіальної акції була представлена мистецька композиція “Сен олмасанъ…” (режисер та актор – Олександр Лаптій, кларнет – Микита Гірня). Її літературною основою є вірш великого кримськотатарського поета Сейтумера Еміна — героя Другої світової війни, який разом зі своїм народом був депортований до Узбекистану. Перекладення українською зробив Андрій Ясний:

“…Без той землі,

Де є мій батько, мати,

Не зможу я і слова написати.

Мій Крим, і Ялта, шум прибою

Дають мені натхнення буть собою.

Хто оспіва

Зі мною Криму вроду,

Якщо не ти,

Коханий мій народе?!”

Зрежисував та провів меморіальний захід Дмитро Обєдніков.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм

Ще статті по темі

Back to top button