Суспільство

У Чернігові вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (Фото)

Сьогодні, 14 грудня, вся Україна відзначає День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Цей день встановлений згідно з Указом Президента України, з метою гідного вшанування мужності, самовідданості й високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, на підтримку ініціативи громадських організацій і Міністерства праці та соціальної політики України.

З нагоди цього пам’ятного дня у Чернігові зранку керівники міста та області взяли участь у покладанні квітів до пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобильської катастрофи», що на Алеї Героїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японські роботи в Чорнобилі, смерть молодих і могильники: спогади ліквідатора з Чернігівщини

Чорнобильська катастрофа – найбільша трагедія за всю історію ядерної енергетики. Масштаби лиха та важкість наслідків стали найтяжчими в історії нашої планети. Тоді героїзм ліквідаторів врятував мільйони життів, врятував цілий світ. Ціною свого життя і здоров’я, під великими дозами опромінення вони зупинили невидимого і дуже підступного ворога.

Дата відзначення обрана у зв’язку з тим, що саме 14 грудня 1986 року, через 7 місяців після вибуху, завершилось будівництво об’єкта «Укриття» – саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком ЧАЕС. Завдяки йому, зруйнований реактор перестав бути джерелом радіоактивного забруднення навколишнього середовища. У 2016 році був встановлений новий захисний саркофаг над 4-м енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції.

Чернігівщина — одна з найбільш постраждалих областей України. Радіаційне забруднення зачепило й нашу область, адже територіально вона знаходиться дуже близько до атомної станції. На ліквідацію аварії тоді були мобілізовані тисячі наших земляків. Це були люди різних професій – пожежники, лікарі, правоохоронці, військовослужбовці та будівельники. На жаль, не всі вийшли з того пекла живими, багатьох не стало згодом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові представили книгу «Чорнобильське досьє КҐБ»

Наразі у місті проживає 7123 постраждалих від Чорнобильської катастрофи. З них: ліквідаторів – 2897, потерпілих – 3102, а дітей, які теж зазнали тяжких наслідків для свого здоров’я, по місту налічується 1124.

У місті ліквідаторами наслідків аварії на ЧАЕС, сім’ями померлих чорнобильців, опікується громадська організація «Союз інвалідів Чорнобиля». За міською Програмою ГО «Союз інвалідів Чорнобиля» щороку отримує фінансування з міського бюджету. На 2021-й рік для оплати комунальних та інших послуг, енергоносіїв планують спрямувати орієнтовно 71 тис.грн.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button