Суспільство

У Чернігові втричі зросла кількість людей, покусаних тваринами

Упродовж двох останніх тижнів у травмпункті Чернігівської міської лікарні №2 відзначається значне збільшення кількості людей, яких покусали тварини. Кількість звернень зросла до десяти осіб на тиждень, тоді як раніше йшлося про 3–4 випадки. За дев’ять місяців поточного року зафіксовано 413 звернень, за минулий рік – 607. Про це повідомляє завідувач травматологічного відділення – лікар, відповідальний за надання антирабічної допомоги, Сергій Кушнір.

46935116_341206923128331_468565629025124352_n

Таку активність тварин фахівець обумовлює сезонними фізіологічними змінами в них і настанням холодів, коли значно зменшуються можливості харчування. До того ж певну небезпеку чинить близькість лісових угідь, де майже 75 % диких лисиць уражені сказом.

Випадків сказу – невиліковної хвороби, що передається дикими тваринами, – не зафіксовано. Сказ від людини до людини не передається, втім, бути напоготові не завадить, наголошує лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скажені вовки покусали людей на Коропщині

Щорічно в Україні від сказу вмирають до п’яти осіб. Останній випадок із летальним наслідком трапився п’ять років тому – це жінка з Менського району Чернігівщини.

Значних перебоїв із вакциною від сказу в Чернігові немає. Кожен медичний заклад має певну кількість запасу вакцини, якою пацієнт забезпечується безкоштовно. У разі укусу твариною медики радять незалежно від розміру й локації пошкодження промити рану водно-мильною емульсією та негайно звернутися до лікаря.

Джерело: Друга лікарня

Ще статті по темі

Back to top button