Суспільство

У Чернігові з’явився «колібрі»: що за дивовижне створіння спостерігають містяни на клумбах (Відео)

Дивовижне створіння, схоже на колібрі, цього тижня привернуло увагу багатьох містян. На клумбах міста, зокрема ввечері, можна побачити істоту з довгим хоботком, яка дуже швидко рухає крилами та п’є нектар. Через цей швидкий рух крилами її важко розгледіти. Чернігівці почали публікувати відео в Мережі та навіть називали це створіння птахом колібрі. Виявляється, це дійсно колібрі, але український. Так називають метелика-бражника, який своїм зовнішнім виглядом і поведінкою нагадує екзотичну пташку.

Фото метелика з Мережі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через аварію 3300 чернігівців без світла

«Це досить цікава група метеликів, які належать до родини бражників. У світі це тропічні та субтропічні метелики, їх налічується понад 1400 видів. У нас в Україні 27 видів цих метеликів. Метелика, якого кілька днів уже спостерігають містяни, називають язикан. У нього цікаве пристосування до харчування. Його хоботок всмоктує нектар, але через те, що ці метелики важкі, вони не сідають на квітку, а зависають. Цей спосіб харчування нагадує пташок колібрі. У нас в Україні насправді колібрі немає. Але ентомологи цих язиканів називають метеликами-колібрі. Ще цікава особливість у тому, що їхня гусінь, коли до неї торкаєшся, підіймає передню частину тіла, тому їх ще називають метеликами-сфінксами.

Фото гусені з Мережі.

Дорослі метелики-бражники харчуються нектаром, а в тропічних країнах – соком рослин. Переважно ці метелики нічні. В Чернігові ж зафіксовано чотири види таких метеликів», – розповів у коментарі ЧЕЛАЙН чернігівський еколог Юрій Карпенко.

Фото метелика з Мережі.

Метелик язикан харчується здебільшого нектаром трубчастих квіток. Його хоботок майже такого ж розміру, як і тіло метелика, а швидкість маханнями крил становить майже 80 км/год. Зараз ці метелики готуються до міграції в теплі країни, через це на вулицях міста їх і почали бачити частіше.

Оксана Замятіна

Фото: Сергій Лаєвський

Відео: Оксана Замятіна

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button