Суспільство

У Чернігові запровадять стандарт ремонту вулиць без робіт «на потім»

Найближчим часом у Чернігові на до повністю закінченого гарного вигляду після ремонту мають привести вулиці П’ятницьку, Ремісничу від проспекту Перемоги до вулиці Івана Мазепи, а також Рокоссовського.

Остання вже досить давно має нове асфальтове покриття і тротуари, але благоустрій там завершений не був. Звичайно причини цього були об’єктивні – але з цього року в Чернігові має робитися інакше, як би там обставини не складалися. Всі роботи будуть проводити одночасно і в комплексі – таке завдання поставив чернігівський міський голова Владислав Атрошенко під час засідання виконкому міської ради 7 травня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові припинять рух 3-го та 4-го тролейбусів і скоротять 9-й маршрут 

Він конкретизував, що при ремонтах вулиць у Чернігові, а особливо в центральній частині, повинен бути стандарт такого комплексу робіт. Згідно з ним, разом з асфальтом проїжджої частини замінюється бордюрний камінь, відновлюється тротуар, ставляться нові сучасні опори для контактних тролейбусних та інших мереж, заміняються зношені електромережі, а вся електропроводка ховається вниз, нижче нульової відмітки.

— І треба не розтягувати в часі, а зразу робити повноцінний об’єкт. У тому числі стосовно освітлення, мереж, стовпів, газонів, табличок на будинках – щоб усе було одночасно. А завдання управління ЖКГ – звести й узгодити всі ці роботи докупи в часі, — доручив міський голова.

На кількох об’єктах міський голова зупинився окремо.

Вул. П’ятницька. Тут щойно зробили проїжджу частину, тротуар. КП «Зеленбуд» отримало завдання прискорити впорядкування газонів.

Реміснича між проспектом Перемоги і вулицею Івана Мазепи. «Тепер це нормальна сучасна вулиця. Але з підпірною стінкою вже треба щось зробить, скільки вона ще буде лишатися в такому стані? Друга позиція – що на цьому колі, там є полив – то подивитися, може зробити й маленький фонтанчик. Найпростіший, це не дорого. Що будуть критики я розумію – хай критикують. Але щоб була водичка там у літній період часу», — міський голова.

КП «Зеленбуд» отримало завдання врахувавши підземні мережі зробити озеленення цієї вулиці. Де це технічно можливо – висадити кущі й дерева, хоча б з не дуже розвинутою кореневою системою. Де ні – поставити катальпи в контейнерах.

В’їзд у місто, інші знакові точки – мають бути якісь цікаві композиції з квітами.

На колі Льотна-Єськова. «Там усе в нас є, вода є — можливо, якийсь найпростіший і найдешевший фонтан. Або якусь фігуру. З льотки треба зробить красоту», — чернігівський міський голова.

Звертаючись до підлеглих він підкреслив, що це не просто побажання, а завдання, які потрібно виконати.

Принагідно Владислав Атрошенко відзначив, що зараз в Україні (та Чернігові зокрема) є унікальна можливість зробити більше ніж зазвичай, оскільки вперше за останні роки можна розраховувати на будівельників, які повернулися з-за кордону.

 На жаль, сьогодні в нас є лише ¼ грошей від того, що ми абсолютно рівно, спокійно використали би на заміну мереж, на збільшення площ відновлюваної інфраструктури. Тобто реальні можливості на сьогоднішній день підрядних організацій, будівельників це дозволили б. І це й для країни цікаво почути. Кажуть же багато, що треба кризу використовувати й шукати можливості. Так вперше за останні роки в нас усі або майже всі будівельники в Україні. Це потенціал колосальний. І якби ми зараз знайшли можливість на рівні держави не урізати місцеві бюджети, а навпаки підтримати – ми б залишили людей тут. Тому що вони обирали б: чи отримувати 500 євро отримувати на руки в Чернігові, живучи з дружиною і дітьми, чи за 1000 євро їхати в Польщу й 400 гарантовано там витратити на прожиття плюс 100 євро щоб приїхати сюди. Це таке філософське питання, чи воно вартує того. Країна в нас – Україна, і її треба розвивати, а не їздити невідомо де, — наголосив Атрошенко.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button