Суспільство

У Деснянській громаді литовці планують побудувати школу-бомбосховище

Литовська Республіка виділяє кошти на будівництво великих шкіл-бомбосховищ у шести областях України (по одній в кожному регіоні). Зокрема, на Чернігівщині обрано локацію Деснянського ліцею, на території якого й буде розміщено таке укриття.

Орієнтовна вартість безпосередніх робіт та розробки проєктно-кошторисної документації складе 2,6 мільйона євро. Наразі вже підписано відповідний меморандум між Деснянською громадою та Литовською Республікою.

«І це – будівництво «з нуля», в місцях, де раніше укриттів, на жаль, не було. Серед іншого, безпекові умови в таких підземних приміщеннях передбачатимуть, про всяк випадок, і антирадіаційний захист. Наша мета, аби діти могли повернутися до освітнього процесу з безпосереднім спілкуванням одне з одним і з учителями», – зазначив в інтерв’ю «Укрінформу» керівник литовських програм «Co-create Future of Ukraine» Артурас Жарновскіс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дійшли згоди: у Чернігові відновлять автобусні перевезення

За словами Артураса Жарновскіса, за інших умов такі приміщення-бомбосховища можна буде використовувати для спортивних, культурних занять, будь-якого дозвілля в позаурочний час.

Будівництво планують закінчити цього року.

«Ми запропонували МОНУ на розгляд 5 закладів освіти, які потребували будівництва укриття. Міністерство, провівши виїзні зустрічі, визначило Деснянський ліцей як такий, що найбільше відповідає вимогам донорів. У ньому навчається 656 учнів у змішаній формі. Будівництво укриття дасть змогу організувати освітній процес очно. Водночас сховищем користуватимуться вихованці дошкільного навчального закладу, що знаходиться в приміщенні ліцею», – прокоментував начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА Юрій Музика.

Крім Чернігівської області, проєкт реалізується на Миколаївщині, Одещині, Запоріжжі та Сумщині (шоста – ще розглядається, можливо, Харківщина).

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button