Суспільство

У дітей вкрали школу: на Чернігівщині влада викреслила сільську школу з президентського списку «Велике будівництво»

До редакції ЧЕЛАЙН звернулися обурені і водночас засмучені жителі села Григорівка Бахмацького району. Люди б’ють на сполох, адже на амбітному проекті довгоочікуваного будівництва нової сільської школи одним розчерком пера поставили хрест. У сотні григорівських діточок віднімають освіту і шанс на майбутнє.

Тривалий час у селі Григорівка стояв «заморожений» проект побудови нової школи. Учні навчаються в старезному приміщенні колишньої церковно-приходської школи, яке збудоване аж у 1905 році… Навчальний процес відбувався навіть у імпровізованій їдальні. Спортзали та лабораторних класів тут ніколи не було.

изображение_viber_2020-05-06_17-26-12

2020-05-06_171757 2020-05-07_160635

Це приміщення ще 20 років тому визнали аварійним і навчатися там дуже небезпечно. А у 2019 році через невідповідність пожежним нормам школу взагалі закрили. Як би адміністрація школи не старалася, але столітнє приходське приміщення ніяк не можна обладнати за вимогами пожежної безпеки. Ще й за відсутності фінансування. Всі надії селяни покладали на новеньку школу, яку почали будувати поруч наприкінці 1993 року.

2020-05-06_171614

І нещодавно справа зрушила з мертвої точки. Торік на будівництво нової школи в Григорівці витратили біля 9 мільйонів гривень. Це був важливий перехідний проект (передбачена реалізація протягом кількох років) у рамках ДФРР.

Цікаво, що на засіданні в Чернігівській ОДА 26 лютого 2020 року будівництво школи в Григорівці було остаточно погоджене і внесене в в список. Цей же перелік проектів був перданий до Мінегіонбуду, де також, в свою чергу, передбачали виділити фінанси на будівництво школи в Григорівці.

2020-05-07_160149

Цьогоріч з Державного фонду регіонального розвитку на школу мали б виділити майже 28 мільйонів гривень. Григорівці на радощах планували 1 вересня цього року вести діточок вже в новеньку школу. У селі Григорівка 85 учнів і 40 дошкільнят. Тобто, новенької школи очікують не лише нинішні учні, а й підростаюче покоління. Та ніхто навіть не очікував, що замість свята чиновники організують їм освітній траур.

Після змін у Держбюджеті замість 9 мільярдів гривень на реалізацію проектів «Велике будівництво» залишили тільки 4,9 мільярдів. Відповідно регіонам сказали переглянути і «відредагувати» список об’єктів, які отримають фінансування.

24 квітня в Чернігівській ОДА відбулося «коригувальне» засідання комісії для оцінки та відбору інвестиційних програм та проектів регіонального розвитку.

2020-05-07_160210

В Чернігівській ОДА холоднокровно вирішили долю школи в Григорівці.

2020-05-ппп

Комісія просто викинула будівництво школи із списку, залишивши всього 477 тисяч гривень для так званого «консервування» проекту. Не треба зайвий раз розповідати, що значить «консервування» в нинішніх реаліях. Фактично це крапка. Обласна влада замість підтримати – забрала шанс у григорівців отримати 28 мільйонів від ДФРР на завершення будівництва школи.

Таке рішення кардинально неправильне, не господарське і антилюдське. Залишити розпочатий проект на роздоріжжі без жодної копійки? Можна було суттєво зменшити фінансування і залишити проект на плаву. Наприклад, на 2020 рік закласти не 28 мільйонів гривень, а хоча б 10. Щоб будівельні роботи не зупинялися і школа не занепадала.

изображение_viber_2020-05-06_17-25-32

Чернігівській філармонії пощастило більше. На реставрацію центру фестивалів та концертних програм залишили половину запланованих коштів.

 

2020-05-07_093517

Дивна позиція щодо дітей і освітнього процесу на Чернігівщині. Замість допомоги і підтримки до наступного року – школу «консервують», що фактично може призвести до багаторічного заморожування, і врешті – до ліквідації проекту як такого.

Тому те, що вже зроблено – нові вікна, утеплення, дах будівлі, за лічені місяці можуть просто розкрасти. Або ж все зруйнує час і природні умови. Адже це довгобуд. Другий етап будівництва стартував в 2011 році. Будівля вже руйнувалася, стоявши нікому не потрібною. І тут, після вкладання мільйонів, знову та сама участь?

Зрозуміло, що ситуація, як в країні, так і в області, складна. Кризу, яку викликала пандемія, важко осягнути, але рішення економити знищуючи «під ключ» цілий проект, від якого залежать долі людей, це точно не господарське рішення. Це шлях в нікуди!

Ще статті по темі

Back to top button