Суспільство

У Городні блокують рішення про перейменування вулиці на честь загиблого Героя

У Городні депутати міської ради блокують рішення про перейменування вулиці Михайла Шатила на честь 19-річного загиблого воїна ЗСУ Данила Намися.

Про це ЧЕЛАЙН повідомив громадський активіст Максим Страдомський.

  • Вулиця Шатила в нашому місті названа на честь героя радянського союзу Михайла Шатила, який народився в селі, що входить до складу нашої громади. Він проживав там до семи років, після чого переїхав до кемерівської області, а після Другої світової – до білорусі, там і похований, – у коментарі для ЧЕЛАЙН розповів громадський активіст Максим Страдомський.

Михайло Шатило народився 22 листопада 1919 року в селі Солонівка (наразі Городнянська громада. – Ред.). У червоній армії з 1940 року. Учасник Великої Вітчизняної війни з грудня 1943 року. Воював на 4-му Українському та 3-му Білоруському фронтах. Командир ланки 76-го гвардійського штурмового авіаційного полку 1-ї гвардійської штурмової авіаційної дивізії, 1-ї повітряної армії, 3-го Білоруського фронту, гвардії старший лейтенант. Помер 12 серпня 2013 року. Похований на Східному цвинтарі у Мінську. Герой радянського союзу.

  • Представники Городнянської міськради повідомляють, що перейменування цієї вулиці не підпадає під Закон «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії», а отже, перейменована вона може бути лише на загальних підставах за повною процедурою, – у коментарі для ЧЕЛАЙН пояснив громадський активіст Максим Страдомський.

Утім, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко зазначає, що постать Михайла Шатила під Закон «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії» підпадає. А отже, перейменувати вулицю, названу на його честь, – повноваження міської ради.  

  • Крім борців за Незалежність України у ХХ столітті всі інші назви не захищені законом. Тобто органи місцевого самоврядування на своїй сесії можуть без проблем перейменувати вулицю, якщо цього вимагає громада, – зазначає представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко.

За словами громадського активіста Максима Страдомського, жителі Городянської громади виступають «за» перейменування цієї вулиці й активно підтримують ініціативу назвати її на честь загиблого 19-річного героя Данила Намися.

  • Ініціативу підтримали мешканці його рідної вулиці, на якій він жив зі свого раннього дитинства та допоки не ухвалив мужнє рішення стати на захист держави. Жителі громади підтримали відповідну електронну петицію до міської ради та взяли участь у громадському обговоренні. Але депутати сказали, що ні, не на часі, – прокоментував для ЧЕЛАЙН громадський активіст Максим Страдомський.

23 травня 2024 року на сесію Городнянської міськради було винесено питання «Про перейменування вулиці Шатила міста Городня Чернігівської області на вулицю імені Данила Намися». За результатами поіменного голосування відомо, що «за» проголосували лише шестеро депутатів, тоді як 12 народних обранців від голосування «утрималися».

  • Критично проти перейменування виступили депутат від «Слуга народу» Григорій Примак і депутат від «Радикальної партії» Олег Арендаренко, – зазначив громадський активіст Максим Страдомський.

Під час підготовки цього матеріалу ми намагалися сконтактувати з Григорієм Примаком, утім, нам це не вдалося. Натомість депутат Олег Арендаренко, який на наш дзвінок відповів, коментувати свою позицію стосовно перейменування відмовився.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині біля кордону з росією та білоруссю не вимикатимуть світло, – Кабмін

  • Я коментарів не даю. У вас там є «свої» люди – нехай працюють, – відповів депутат Городнянської міськради Олег Арендаренко.

За словами Сергія Бутка, проблема з голосуванням місцевих депутатів за проєкти рішень, що стосуються перейменування вулиць у Городні, простежується вже не вперше.

  • Городнянська міська рада відмовлялася, до прикладу, перейменовувати Жовтневу вулицю, яка носить таку назву на честь Жовтневого перевороту. Така ж історія з вулицею Колгоспною і так далі. Принаймні, такі тенденції простежувалися раніше,згадує представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко.

Данило Намись – військовослужбовець Збройних сил України.

Народився 4 серпня 2004 року в місті Городня Чернігівської області. У квітні 2023 року у віці 18 років підписав контракт і долучився до лав Збройних Сил України у складі Механізованого батальйону 1-ї окремої танкової Сіверської бригади на посаду старшого навідника протитанкового взводу.
7 вересня 2023 року старший солдат Данило Намись (позивний «Малий») під час виконання бойового завдання на лінії фронту в районі населеного пункту селище міського типу Керамік Покровського району Донецької області взяв на себе удар ворога.

Під час бою з російським окупантами, отримавши поранення, несумісні з життям, «Малий» загинув.

Таліна Тарасенко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button