Суспільство

Проєкт «Чернігівська щедрівка» презентуватимуть на засіданні клубу «Краєзнавець»

Чернігів – старовинне місто зі своєю унікальною історією, яку не втомлюються досліджувати та вивчати історики і краєзнавці.

При Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка вже багато років діє клуб «Краєзнавець». Чим він займається, як давно функціонує і чому варто відвідувати його засідання – в розмові з Іриною Кагановою, завідувачкою відділу краєзнавства бібліотеки.

Пані Ірино, як давно виник клуб «Краєзнавець» і що відбувається на засіданнях?

Клуб «Краєзнавець» існує з 1974 року й об’єднує тих, хто шанує нашу історію. На засіданнях клубу «Краєзнавець» відбувається презентація нових книжок, зустрічі з цікавими людьми. Також у нас організовують круглі столи на різні теми історії, літератури, мистецтва і всього, що стосується нашого краю.

Хто очолює клуб?

Президентом нашого клубу є професор Олександр Борисович Коваленко. Щойно клуб розпочинав роботу, він дуже опікувався ним і нині продовжує вболівати за діяльність нашого такого неформального об’єднання.

До нас зазвичай приходять історики, представники історичного музею імені В.В.Тарновського, зокрема віцепрезидент клубу Світлана Олександрівна Половнікова. Викладачі та  студенти Інституту історії та соціогуманітарних дисциплін і, звісно, краєзнавці. До речі, найактивнішим районним осередком Спілки краєзнавців є осередок Чернігівського району, який очолює Андрій Курданов.

Які, на вашу думку, найцікавіші зустрічі відбулися в межах клубу?

У нас майже щорічно відбувалося вручення літературно-мистецької премії імені Леоніда Глібова. Звісно, зі зрозумілих причин, 2022 рік став винятком.

А взагалі за всі роки засідань у нас відбулося багато. Із цікавого пригадується презентація книги краєзнавця Івана Кирієнка про своє село Черниш. У нашому відділі взагалі багато краєзнавців займаються, відшукують інформацію про різні села, потім пишуть книжки. Як книжки виходять, то багато авторів хочуть у нас і презентацію зробити. Ось презентація книги Івана Кирієнка відбулася дуже вдало.

Зрозуміло, що торік було не до засідань. Хіба що зустріч про седнівські прислів’я і приказки. І ще торік ми на засіданні презентували наш рекомендаційний бібліографічний покажчик «З повагою і шаною…: чернігівці – захисники територіальної цілісності України». Він вийшов ще у лютому 2022 року. Це про наших земляків, які з 2014 року захищали нашу державу і продовжують це робити. Але матеріал, відображений у покажчику, закінчується 2021 роком. Ця презентація в нас відбувалася не так, як зазвичай: не в залі, а в нашому укритті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомі чернігівці розповіли про найбільші виграші в лотерею

Як часто збираєтеся на засідання?

У нас планується зустріч раз на квартал, але життя стрімке, люди приходять, просять, телефонують нашій директорці: «А давайте зберемося на позапланову зустріч?». Тож зазвичай у нас відбуваються 8-9 засідань клубу на рік.

На жаль, ковід, а тепер нинішні події вносять свої корективи.

Але дай Бог, якщо все буде добре, ми плануємо на 24 січня нове засідання клубу «Краєзнавець». Хочемо спільно з Академією української музики зробити проєкт «Чернігівська щедрівка». Це також і їхня ідея, ми долучаємося, готуємо дуже цікаву виставку – назбирали вже цікавих видань, які декого навіть здивують. Наша працівниця знайшла дуже цікаву народну щедрівку в Куліша, що дуже й дуже перегукується з нашим сьогоденням. Звісно, є й чернігівські щедрівки. Звісно, в нас є свій каталог і ми відображаємо там тільки те, що стосується Чернігівщини, тому там є і колядки і щедрівки, що побутують на Чернігівщині.

Захід має бути цікавим, ще й тому, що завітає хоровий колектив «Діти Магури».

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button