Суспільство

У громаді на Чернігівщині хочуть створити соціальну пекарню

Тупичівці залишилися без головного продукту — хліба, але згуртованість мешканців не дозволила ворогу отримати перемогу. За підтримки місцевого агробізнесу тут почали маленькими партіями молоти зерно на борошно, вручну замішувати та пекти хліб.

На всеукраїнський конкурс «Неймовірні села України 2022» місцева влада подала бізнес-проєкт зі створення соціальної міні-пекарні.

Зоя Чугай, начальник відділу економічного розвитку та інвестицій Тупичівської територіальної громади

«Головною метою даного проєкту є посилення продовольчої безпеки через забезпечення потреб мешканців 11 населених пунктів Тупичівської територіальної громади хлібом шляхом організації власної пекарні, яка буде використовувати сировину місцевих аграрних підприємств, створить нові робочі місця для мешканців та внутрішньо переміщених осіб громади».

В рамках проєкту планується створення сільськогосподарського кооперативу, до складу якого увійдуть агропідприємства громади та місцеві мешканці. Поєднання зусиль та можливостей кожної сторони дозволить створити міні-пекарню для забезпечення власних потреб громади хлібобулочними виробами, а власна сировина та логістичні ланцюги її постачання для виробництва дозволять створити конкурентоспроможний за собівартістю продукт.

Даний проєкт — це лише перший крок до створення економічної та продовольчої безпеки в громаді.

Для реалізації проєкту Тупичівська територіальна громада має приміщення з усіма комунікаціями (електропостачання, газопостачання, вода) на території села Тупичів. Підготовка приміщення буде здійснюватися місцевим бізнесом у співпраці з ОМС громади. Місцева влада готова допомогти з підготовкою всіх необхідних документів для реєстрації кооперативу.

За грантові кошти конкурсу планується закупити обладнання для пекарні на суму 90 тис. грн — промисловий тістоміс, жарову шафу, конвекційну піч та промислові столи.

В межах проєкту планується також залучення професійного кондитера для отримання консультації та відпрацювання технології виробництва хлібобулочних виробів. Підготовчий етап проєкту, з урахуванням процесу відбору постачальників, займе 4-6 місяців.

 Тупичів є адміністративним центром Тупичівської громади. Перша згадка про село датується 1526 р. Назва — або від роду, що володів місцевістю, або пов’язана з географічним становищем (на півночі оточене болотами та лісами).

В процесі реформи децентралізації Тупичівська громада довела свою спроможність, тож до її складу 2020 року було приєднано додаткову громаду з шести населених пунктів, що збільшило її площу вдвічі.

З урахуванням нових умов Тупичівська громада розробила та затвердила нову стратегію розвитку на 2021-2027 роки. Її головна та першочергова стратегічна ціль — економічний розвиток.

У 2021 році громада стала партнером міжнародної програми DOBRE, що виконується міжнародною організацією «Глобал Ком’юнітіз» (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). За співпраці з програмою DOBRE були досягнуті великі результати як в організаційному плані, так і в розбудові та розвитку громади.

Якщо загальний рівень спроможності місцевого самоврядування (PMCI) на початок 2021 року складав 17 балів, то за результатами вже на початок 2022 року оцінка становила 40 балів.

Джерело: https://agroportal.ua/ 

Ще статті по темі

Back to top button