Суспільство

У громаді на Чернігівщині на вирішення проблеми з бездомними тваринами планують виділити 150 тисяч гривень

Нічийні тварини на вулицях – це проблема, щохарактерна для багатьох громад Чернігівщини, бо мало того, що життя у цих тварин не мед, їх бояться діти та дорослі. Один із найбільш гуманних способів вирішення цього питання – стерилізація тварин.

На найближчу сесію Менської міської ради планують винести програму про поводження з безпритульними тваринами, основними заходами якої є відловлення тастерилізація.

«Бездомних тварин багато і, мабуть, більшість – це ті, яких випускають самі господарі або погано прив’язують. Ми проаналізували: якщо перший десяток відловити тапростерилізувати, то ситуація покращиться. Бо собаки не бігатимуть зграями одне за одним.

Для сіл ця проблема також характерна. Але там, можливо, люди більше звикли до такої ситуації. То звернень із сіл менше, ніж від менянАле програма стосуватиметься не тільки Мени, а всієї громади», –пояснює секретар Менської міської ради Юрій Стальниченко.

За його словами, складність вирішення проблеми полягає в тому, що важко знайти людину, яка відловлює таких тварин, особливо в сучасних умовах. Торік подібна ідея також була, але ті чоловіки, яких планували долучати до відловлення, пішли захищати країну. Нині начебто знайшли варіант. 

«Думаємо працювати за такою схемою: наше комунальне підприємство «Мена комунпослуга»забезпечуватиме відлов тварин, а ветеринари, зокрема наші місцеві, проводитимуть стерилізацію. Потім у тварин буде період реабілітації, після чого їх випускатимуть назад у середовище, де вона жили», –сказав Юрій Стальниченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проєкт Миколи Черепа «Дорогою вражень / уражень» презентують на Чернігівщині

До повномасштабного вторгнення громада співпрацювала з ветеринарно-стерилізаційним центром «Крок до тварин», що в Чернігові. Представники центру приїжджали та здійснювали відлов по всіх населених пунктах громади.

«Нині в них трохи інші можливості. Але нам треба і своїх людей залучати, бо проблему безпритульних тварин потрібно вирішувати, її не можна відкладати. Тим паче, ми нині бачимо собак, яких простерилізували ветеринари з Чернігова. То за ними зграї тварин не бігають.

Окрім того, знаємо, що позитивна практика у вирішенні цього питання саме шляхом стерилізації спостерігається в сусідівСосницькій громаді. І європейський досвід доводить, що стерилізація – дієва. 

І окремо з жителями громади треба проводити роботу, бо від їхньої поведінки, як вони ставляться до домашніх тварин, також багато що залежить. Якщо собачку жаліти і випускати на вулицю, а вона потім даватиме потомство, то через це якраз велика біда і може статися», – зауважив Стальниченко.

Зрозуміло, що програма орієнтована насамперед на собак, але увага приділятиметься й іншим напрямкам. Адже близько трьох місяців тому старости громади казали про проблему з лисицями. Тому так само потрібні заходи з протидії сказу. Водночас намагатимуться контролювати ситуацію з бездомними котами. 

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button