Суспільство

У громаді на Чернігівщині «оселилися» мамонти (Фото)

Понорницька громада, безумовно, асоціюється з Мезинською палеолітичною стоянкою та мамонтами. Хоч справжні мамонти вимерли давно, та місцевим жителям і туристам про історичне минуле постійно нагадуватимуть тематичні скульптури.

Першого мамонта встановив Дмитро Селянський у Радичеві, поблизу місця, де проходив цьогорічний Мamont Fest. Другого – Мезинський НПП на подвір’ї Мезинського археологічного науково-дослідного музею ім. Куриленка в Мезині. Її творцем був ніжинець Юрій Ващенко. Ще до монтажу другого в Авдіївці вже кипіла робота над іншою скульптурою. Ініціатором її створення та встановлення став селищний голова – Віктор Іващенко. Мамонта невдовзі транспортують до Мезина. Віктор Іващенко вважає, що саме цей невеличкий населений пункт громади невдовзі може стати справжнім туристичним магнітом, який треба розвивати як селищній раді, так і місцевому населенню.

Для створення скульптури запросили майстра з Чернігівського району – 50-річного Олександра Седеня. Олександр за фахом вчитель праці, працював в одній зі шкіл Чернігова, та вчительська кар’єра не була тривалою. Чоловік вирішив займатися справою, до якої тягло з дитинства: роботою з деревом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині уже кілька років «живе» мамонт (Фото)

Майстер займається художнім обробленням дерева і виготовленням столярних виробів. Зізнається, що душа лежить більше до художнього оброблення. Спеціальної освіти не має, та свого часу намагався вступити до Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва. Спроба була невдала, про що майстер дуже жалкував свого часу, та тепер вважає, що, можливо, це і на краще, бо не обмежений у своїй творчості жодними шаблонами.

Мамонт для Мезина – це перша скульптура Олександра такого масштабу. Варто зазначити, що тематика кроманьйонців і мамонтів для майстра не нова. Кілька років тому він створив дерев’яну скульптуру кроманьйонця для співака Дмитра Селянського, який родом із Понорниці. Зараз кроманьйонець стоїть на Голубих озерах – як промоція Понорницької громади.

Свої роботи Олександр Седень не просуває і не рекламує. Каже, кому треба, самі знайдуть. Іноді вироби розкуповують на етапі створення:

Скульптуру для Мезина майстер створював в Авдіївці. Приблизна вага мамонта – 1,5-2 тонни. Матеріал – тополя. Скульптура збиралася за технологією шипового з’єднання. Бивні Олександр зробив удома, привіз уже готові. Робота зайняла приблизно три тижні. Кінцевий результат автор візуалізував одразу, зробивши попередньо невеличкий дерев’яний макет. За ним і працював, збільшуючи відповідно всі пропорції. Робота над мамонтом закінчилася, але вона не остання для Понорницької громади. Зараз майстер створює дерев’яну лавку, яка теж невдовзі поїде до Мезина.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ольга Кунтиш

Джерело: сторінка «Понорницька громада туристична»

Ще статті по темі

Back to top button