Суспільство

У громаді на Чернігівщині прийомна родина захоплюється собаківництвом (Фото)

Будь-який вид спільної діяльності, який поділяє родина, дуже зближує. Займаючись спільними справами, діти краще пізнають своїх тата й маму, відкривають у собі щось нове. Родина зміцнюється не лише традиціями, але й одним спільним захопленням – сімейним хобі.

Усі, хто знає подружжя Сисунів, Сергія та Вікторію, із Варви, знають і їхню активну життєву позицію – не стояти осторонь чужих проблем. Адже саме вони – єдині батьки-вихователі у Варвинській громаді. З грудня 2020 року на базі їхньої сім’ї створено дитячий будинок сімейного типу, де проживають і виховуються п’ятеро дітей, позбавлених батьківського піклування.

Особливістю сім’ї є також давнє захопленням собаківництвом. Саме до такого хобі дорослих залюбки долучилися всі діти. А доглядати є за ким. У сім’ї живуть дев’ять собак: ягдтер’єри та західносибірські лайки. Домашні улюбленці неодноразово брали участь у різноманітних змаганнях і випробуваннях для мисливських собак. Так і цього року, на Всеукраїнських змаганнях серед мисливських лайок по підсадному кабану, в березні 2021 року, лайка Гєра-Мігера зайняла 3-тє місце та здобула диплом ІІ ступеня, лайка Гріна – диплом ІІІ ступеня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніжинець, що майже два роки пробув у Кореї, відкрив на батьківщині курси корейської мови

Здавна відомо, що спілкування з тваринами має корекційний і розвиваючий вплив на людину. Та й кожен із власного досвіду може стверджувати, що взаємодія з домашніми улюбленцями знімає психічне напруження, дозволяє пережити зміни та шукати ресурси в самих собі, дає заспокоєння і впевненість.

Психологи стверджують: якщо дитина турбується про живу істоту, то дуже швидко матиме для себе кращого друга й отримає неймовірну користь. Свого першого домашнього улюбленця дитина запам’ятає на все життя. Взаємодія з тваринами посилює фізичний, соціальний, емоційний і розумовий розвиток. Домашні тварини є потужним джерелом безумовної любові для дитини. Крім того, діти навчаються співчуття, доглядаючи за твариною.

Те, що турбота про домашнього вихованця принесе дітям багато радості й теплих спогадів, є очевидним і для батьків-вихователів: Сергія Павловича та Вікторії Григорівни. Кожна влаштована дитина має свою непросту історію, тож для її вдалої адаптації необхідні особливі умови та індивідуальний підхід. У випадку всіх дітей спрацювало спілкування з собаками: треба лише бачити їхні очі після кількох місяців влаштування в нове сімейне середовище.

За інформацією КЗ «Варвинський центр соціальних служб»

Фото – з родинного архіву Сисунів

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button