Суспільство

У громаді на Чернігівщині триває реорганізація мережі закладів освіти

Створення ліцеїв – це вимога реформи, яка триває в Україні, для впровадження профільної старшої школи. Вона передбачає створення різних типів закладів освіти, що забезпечують здобуття загальної середньої освіти.

Про це повідомляє Городнянська міська рада.

На початку цього року у Міністерстві освіти і науки затвердили пілотний проєкт щодо формування мереж ліцеїв у 9 областях: Чернігівській, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській та Сумській. Ключовим аспектом реформи є створення мережі академічних ліцеїв, переважно відокремлених від початкової та базової шкіл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Графік погодинних відключень світла на Чернігівщині

Згідно із Законом України «Про повну загальну середню освіту» до 1 вересня цього року мають бути затверджені плани формування мережі закладів освіти. А з 2027-го відбуватиметься запровадження трирічної профільної середньої освіти (10–12 класи) за двома спрямуваннями: академічним та професійним. Тому одним із ключових етапів підготовки до реформи є формування спроможної мережі закладів освіти, побудова нової освітньої інфраструктури, яка дасть змогу забезпечити високу якість освіти.

Шкільна освіта буде поділятися на три рівні: початковий (1-4 роки навчання, початкова школа), базовий (5-9 роки навчання, гімназія), старша профільна школа (10-12 роки навчання, профільні ліцеї).

Академічні ліцеї будуть окремими закладами освіти, де навчатимуть старшокласників з 10 по 12 класи. Вони поглиблено вивчатимуть певний напрям і готуватимуться до вступу в заклади вищої освіти. Основна мета реформи — допомогти учням визначити й розвинути сильні сторони, а також дати знання і вміння, необхідні їм для подальшого життя.

З 1 вересня 2027 року на базі Городнянського Ліцею № 1 планується створення академічного ліцею. Гімназії та початкові школи функціонуватимуть окремо, що дозволить оптимізувати навчальний процес і забезпечити більш сприятливі умови для розвитку кожної вікової групи.

Зміна демографічної ситуації в громаді диктує необхідність створення нових освітніх моделей. За останні 25 років кількість шкіл зменшилася майже втричі, тому нова структура покликана відповідати сучасним потребам учнів. Планується, що двері ліцею будуть відкритими й для учнів Тупичівської та Сновської громад.

Планується створення пансіона , який стане другим домом для дітей з віддалених місцевостей. В ньому будуть всі умови для навчання та проживання дітей, що знаходяться за межами доступності. Це рішення покликане усунути бар’єри, з якими стикаються учні через велику відстань до навчальних закладів.

Реформа шкільної освіти спрямована на те, щоб кожна дитина мала можливість отримати якісну освіту та розкрити свій потенціал. Питання реорганізації мережі закладів освіти буде розглянуто на найближчій сесії Городнянської міської ради.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button