У Холминській ОТГ просувають гастрономічний бренд
У вересні Холминська громада вперше провела свій «Deruha_fest», а на початку жовтня холминську страву з картоплі – деруху – включили до Регіонального списку елементів нематеріальної культурної спадщини, які притаманні Чернігівській області. Шукати «родзинки» у будь-якій сфері допомагають об’єднаним територіальним громадам на тренінгах, семінарах та під час навчальних поїздок експерти Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою».
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Холминська громада продемонструвала творчий потенціал
Холминська громада ще минулого року шукала ідею для проведення фестивалю, щоб був гарний зміст та наповнення свята, популяризувалися народні традиції громади та звичаї.
«У нас вже не раз питали, чому в Холмах не започатковано жодного фестивалю», – розповіла Ольга Защита, начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Холминської селищної ради.
Громада протягом року працює над розробкою стратегії розвитку. В цьому їм допомагають експерти Чернігівського ЦРМС. Не забули про розвиток туристичного потенціалу, питань залучення туристів та популяризації громади, пошуку унікальності.
«Визначитися із «родзинками» та розвинути ідею проведення гастрономічного фестивалю нам допоміг Володимир Бойко. Під час роботи над стратегією заговорили про гастрономічні фестивалі в інших громадах. Почали обговорювати страви, які готували наші бабусі, і згадалась тепер вже багатьом відома, коронна страва Холмів – деруха. Володимир Бойко запропонував розкручувати цю страву як бренд громади, фірмову страву. Отак і вирішили, що під час святкування Дня селища, організуємо та проведемо фестиваль Deruha_fest», – розповіла Ольга Защита.
За її словами, на фестивалі можна було спробувати різні страви з картоплі, але головною стала «деруха» – традиційна страва для сіл Холминської громади. Подекуди її називали «жемера», «бабка» або «гоцка». Брали сиру картоплю, чистили, терли (драли) на дрібній тертушці, трохи відстоювали, зливали сік. Потім до цієї маси додавали присмажені цибулю, моркву, шкварки, яйця, солили. Страву перемішували, складали до горщика або макітри, мазали зверху яйцем зі сметаною для смачної скоринки та ставили в жар у піч.
«Разом із громадою ми зрозуміли, що рецепт дерухи ще живе в народі, але може загубитися. Ця унікальна страва може стати брендом громади, її візитівкою. Фестиваль «Deruha_fest» викликав інтерес до цієї страви, завдяки йому про неї дізналася молодь. А після включення до Регіонального списку елементів нематеріальної культурної спадщини, які притаманні Чернігівській області, ця холминська народна страва отримала друге народження та шанс на збереження», – прокоментував Володимир Бойко.
Джерело: Центр розвитку місцевого самоврядування
Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv