У християн розпочинається Різдвяний піст
У вівторок, 28 листопада, для всіх, хто сповідує ортодоксальне християнство, починається Різдвяний піст.
З невеликою різницею в часі, православні і католики України входять в період Різдвяного посту. У першу чергу, говорять в церкві, — це період добрих справ, мудрої поведінки, роздумів про духовне зростання і вічні цінності. Тому віруючим пора сповідатися і причаститися, щоб увійти в піст гідно.
У раціоні залишаються овочеві страви, гриби, каші, борошняне, риба і морепродукти.
Найсуворішими є п’ятниця, понеділок та середа — в ці дні в пості за монастирським статутом навіть переходять на хліб і воду, на варену їжу без масла (порожні каші і овочі). Мирянам, простим віруючим парафіянам церкви це не обов’язково. Їм доведеться попрощатся лише з м’ясом і молокопродуктами. Традиційно не постять дітки до 10-14 років, вагітні жінки, болящі і літні люди.
Закінчується піст увечері 6 січня традиційними 12 пісними стравами і кутею, які куштують після першої зірки. З 7 січня після літургії знову благословляється споживання так званої скоромної їжі.
«Не те що входить в уста людини опоганює її, а те, що виходить — лихослів’я, осміяння, лайка і гнів», — говорять в церкві.
Так що постимо постом приємним і готуємося до Різдва, українці та будемо добрі і уважні один до одного.
Джерело: УПН