Суспільство

У Коропі археологи знайшли старовинну люльку кінця XVІІІ століття (Фото)

Під час розкопок поблизу Іллінської церкви в Коропі археологи знайшли люльку кінця XVІІІ століття.

Про це повідомляє Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення та комунікацій з громадськістю виконавчого апарату Коропської селищної ради.

Археологи знайшли річ, схожу на металеву люльку у формі людини, що їде верхи на пташці, павичі. Річ дуже цікава і незвичайна, за попередньою версією належить до кінця XVІІІ століття. Знахідка зроблена індивідуально, не належить до масового виробництва, зроблена, імовірніше  за все, десь за кордоном. Можливо, це так звана люлька-«носогрійка», бо в ті часи було модно мати такі люльки незвичних форм.

3

Окрім того, були знайдені монети XVІІ століття, намистинка та кераміка.

Після дослідження й реставрації люлька прикрасить Коропський музей.

Доцент Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Тараса Шевченка археолог Олена Черненко розповіла, що ці розкопки проводяться в рамках Мезинської археологічної експедиції. Цьогоріч її учасники досліджували поселення поблизу Деснянського. А тепер приїхали у тому ж складі до Коропа.

4

Розпочали із найцікавішого – розкопок біля Іллінської церкви. Вона для науковців є досить цікавою, бо за своїм архітектурним типом відрізняється від традиційних споруд на Чернігівщині. До того ж, вона ще й загадкова, з нею пов’язані довколаархітектурні легенди, наприклад, що вона багато разів перебудовувалася.

Це пам’ятка національного значення, вона на державному обліку. Але дослідники досі нею мало цікавилися, дуже рідко сюди добиралися. Тому деякі питання, пов’язані з її історією, лишаються нез’ясованими.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button