Суспільство

У Корюківці готували гурки з м’ясом і надавали юридичні та психологічні консультації (Фото)

Апетитний і водночас корисний захід «Смачні традиції» відбувся у Корюківці. Учасники, здебільшого внутрішньо переміщені особи, мали змогу поласувати смачними стравами й отримати потрібні юридичні та психологічні консультації.

«Захід відбувся в межах проєкту «Соціальна адаптація під час кризи», що реалізується спілкою «Громадські ініціативи України». Тож проводимо різні заходи для внутрішньо переміщених осіб, аби вони могли швидко інтегруватися в громаду та почуватися своїми. Уже була екскурсія для цих людей, щоб вони більше дізналися про нашу історію. Також ми проводили толоку і такий невеличкий ярмарок. А нині настав час майстерень і тренінгів», – у коментарі для ЧЕline зазначив Володимир Онищук, директор корюківського молодіжного центру «КУБ».

Тож перша майстерня якраз і була пов’язана зі знайомством із традиціями Корюківського краю. У цьому активно допомогла старша молодь, так у Корюківці називають людей віком 60+.

«Вони ділилися своїми рецептами, показували, як готують фірмові корюківські страви. Була господиня, яка готувала тушковані огірки з м’ясом. Це наша коронна страва. І також є ще одна унікальна страва, коли господині по-особливому готують картоплю, варять її в олії і вона виходить дуже смачна, зі шкоринкою. Тож господині між собою ділилися своїми кулінарними секретами», – розповів Володимир Онищук.

У громаді зареєстровано багато внутрішньо переміщених осіб. Але їх і чимало вже виїхало, повернулися додому. Щоправда, нині приїжджають люди з Бахмута, Херсона, Харкова й інших населених пунктів, де нині гаряче. Переважно ці люди тікають до родичів із небезпечних для життя та здоров’я територій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Корюківка рулить за ГЕРОЇВ»: відбувся патріотичний велопробіг (Фото)

«Цих людей ми знаємо, бо вони приходять по гуманітарну допомогу до нашого молодіжного центру. Тож більш-менш розуміємо, кому з них що потрібно і водночас запрошуємо їх на отакі заходи.

Також учора приїжджали наші друзі з Чернігова з громадської правозахисної організації «МАRТ», то можна було отримати юридичну консультацію. Так само була психолог, яка розповідала, як поводитися нині з дітьми, які пережили жахи війни. Адже прийшло багато бабусь із онуками, які живуть із батьками в Чернігові чи в інших населених пунктах, які обпалила війна. Тож психолог розповідала, як поводитися з такими дітьми. Окрім того, вона спілкувалася з дітьми на природі.

А потім було спільне частування, всі пригощалися приготованими стравами на багатті. До речі, смачна страва єднає та гуртує людей вдвічі швидше», – запевнив директор корюківського молодіжного центру «КУБ».

На цьому організатори зупинятися не збираються. Планують подальші тренінги, найближчий – із медіаграмотності, який проведе Альона Макаренко, телеведуча і журналістка.

У вересні відбудуться нові тренінги, зокрема з надання медичної допомоги, та майстер-класи із вишивки з елементами унікальності Корюківського краю.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Корюківський молодіжний центр «КУБ»

Ще статті по темі

Back to top button