Суспільство

У Козельці запрацював «Інклюзивно-ресурсний центр» (Фото)

У Козельці запрацювала філія комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Новобілоуської сільської ради для дітей з особливими освітніми потребами.

Про це повідомляє селищна рада.

«Одне з найважливіших завдань державної політики – забезпечення та реалізація рівних прав дітей з особливими потребами на освіту. Наша основоположна мета – допомогти таким дітям розвинути навички самообслуговування, успішно адаптуватись до освітнього середовища та навчального процесу, повноцінно брати участь у житті суспільства, ефективно самореалізуватися. Тож назву філії ми обрали «ПОШУК», що, на нашу думку, найвлучніше розкриває зміст діяльності, а саме: «Пізнай особистість, шануй унікальність кожного». Ми, намагаємося розкрити потенціал кожної дитини шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки, визначаємо індивідуальний рівень підтримки дитини в навчанні, щоб навчальний заклад за нашим висновком міг правильно скласти індивідуальну програму розвитку та, за потреби, індивідуальний план. За індивідуальною програмою розвитку навчальний заклад визначає кожній дитині команду супроводу, до якої входить дирекція навчального закладу, педагоги, які навчають дитину з особливими потребами, батьки або її законні представники, психолог та інші фахівці. Двічі на рік команда супроводу переглядає програму, обговорюючи здобутки дитини та труднощі, за потреби до індивідуального плану вносять відповідні зміни. Всі послуги, які надає філія, безкоштовні», – зазначила завідувач Козелецької філії комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Новобілоуської сільської ради Тетяна Сугоняко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 86-річна жителька Менської громади в’яже килимки для захисників (Фото)

Новостворена філія діє в адміністративній будівлі селищної ради по вулиці Соборності, 27 на першому поверсі, каб.110, 111, 112.

Такі центри надають послуги дітям віком від 2 до 18 років і консультують батьків або осіб, які їх замінюють, щодо більш ефективного розвитку дитини.

За результатами комплексної оцінки фахівці розвивають психічні та інтелектуальні процеси дитини – мовлення, мислення, уяву, пам’ять, увагу, тип інтелекту, емоційну сферу, стиль навчання. У Козелецькій філії працюють, крім завідувача Тетяни Сугоняко, яка має психологічну освіту, фахівці – логопед-дефектолог Ірина Щипалова, психолог Анна Любенко.

Заняття відбуваються відповідно до графіка. Академічна година, залежно від віку дитини, становить від 15 до 25 хвилин. Працює філія з понеділка до п’ятниці: з 08:00 до 16:00, з перервою на обід із 12:00 до 12:45.

Для комфортної взаємодії з дітьми, їхнього емоційного та фізичного розвантаження в кімнаті обладнали ресурсний куточок. Навчальні кімнати наповнили інтерактивним, розвитково-іграшковим, а також елементарним інвентарем для фізичного розвитку. Має потребу філія в створенні та облаштуванні кабінету лікувальної фізкультури, а також у наповненні розвитковими матеріалами, кабінетів, що нині функціонують.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button