Суспільство

У кожній ОТГ може з’явитися інспектор праці

Уряд вимагає, щоб у кожній об’єднаній громаді з’явився інспектор праці. Він має перевіряти систему оплати праці, додержання її мінімальних гарантій, належне оформлення трудових відносин тощо.

Така посада у штатному розписі виконавчого апарату ОТГ передбачена постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року № 295 «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Як запровадити такі посади і скільки їх має бути – обговорювали на  нараді для представників об’єднаних територіальних громад Чернігівщини, яка відбулася у Чернігівській обласній державній адміністрації.

Виявляється, на відміну від посадових осіб Держпраці, інспектори праці здійснюватимуть контроль лише за трьома пріоритетними напрямами – з питань своєчасної та у повному обсязі оплати праці, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, та належного оформлення трудових відносин.

Цікаво, що у той же час, за словами очільника Управління Держпраці в області Сергія Дорошенка, перевірки Держпраці в області не відміняються, вони будуть проводитися паралельно. Перевірятимуться і самі виконавчі органи рад щодо здійснення ними інспекційної діяльності по додержанню законодавства про працю.

Вирішено, що ОТГ спочатку проаналізують кількість суб’єктів господарювання, які підлягатимуть перевіркам у громадах. Це дасть змогу визначити кількість необхідних інспекторів праці, адже кожна штатна одиниця – це додаткові фінансові витрати, які повинні бути ще й виправданими.

Джерело: http://otg.cn.ua/

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button