Суспільство

У Мені хлібопекарі підтримують військових

Під час ворожого вторгнення на Чернігівщину всі місцеві жителі оцінили справжні значення, смак і ціну хліба, який усюди був у дефіциті.

Із такої ситуації в громадах викручувалися як могли.

Власник менської хлібопекарні «ХлібОК» Валентин Боженов розповідає, що в той час довелося дуже важко. Бо громада опинилася в ізоляції і покладатися доводилося виключно на свої сили. А хліб для українця – це традиційний продукт, що має бути на кожному столі.

«Тоді можна сказати, що жили на пекарні. Адже виробництво збільшилося в кілька разів. Хліба тоді не було звідки привозити. Оце ми пекли, ще одна маленька пекарня в Мені, пробували по селах пекарні де-не-де запускати. Нині вже можна сказати, що впоралися з тим викликом», – у коментарі для ЧЕline зазначив Валентин Боженов.

Велика складність полягала в тому, що бракувало інгредієнтів для випічки. Адже жодних поставок продуктів у громаду не відбувалося.

297444475_1092694451338377_4990553346274360410_nНа щастя, до справи долучилися аграрії, давали те борошно, яке мали: першого чи другого сорту, а місцеві пекарі пекли паляниці.

«Яке було борошно, те й використовували. Люди відгукнулися, також зносили хто що мав, а ми – випікали хліб. Міськрада приблизно обрахувала потребу, аби хоч пів хлібинки на людину виходило. А потім продукцію по селах розвозили волонтери. До двох тисяч хлібин ми щодня безкоштовно віддавали. Нині ми допомагаємо нашій Менській лікарні – безкоштовно даємо хліб», – розповів Валентин Боженов.

Варто зазначити, що підприємство «ХлібОК» добре відоме не тільки в Мені, а й в інших громадах області. Усе завдяки смачній і якісній продукції. Хліб на підприємстві випікали і випікають за стародавніми рецептами і тільки із натуральних компонентів. До речі, деякі рецепти випічки збирали по монастирях.

За рецептами монахів до війни випікали більше як 30 видів хліба. Чорний, білий, гірчичний, заварні, житні, з чорносливом. Багато хліба із травами, він печеться в спеціальних печах, у яких відбувається упарювання хліба, аби трава в хлібі розкрилася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мені тістечками ласували і гроші на ЗСУ збирали (Фото)

Варто також зазначити, що підприємство постійно допомагає нашим воїнам – фінансово і продукцією.

А нещодавно на підприємстві виготовили імбирно-медові пряники, всі кошти від реалізації яких спрямували на підтримку ЗСУ. Прянички розлетілися блискавично.

«Це не ми, а люди, які розкупили пряники, військовим допомогли. Всі кошти, які виручили від продажу, передали нашим волонтерам на купівлю тепловізора для наших воїнів-земляків», – розповів Валентин Боженов.

Нині на підприємстві готуються до участі в благодійному ярмарку смаколиків на підтримку ЗСУ, який завтра, 12 серпня, відбудеться в Мені.

«Це наша місцева молодь влаштовує таку акцію. В ній беруть участь люди, які самі готують випічку та приносять її на продаж. Цього разу буде і наша продукція», – анонсував Валентин Боженов.

Він також запевнив, що наших захисників підтримуватимуть і надалі. Якщо не пряничною акцією, то щось інше вигадають.

298610245_543273744245126_4533632123299676061_n

Ірина Осташко

Фото – «Чернігівщина туристична»

Ще статті по темі

Back to top button