Суспільство

У Мені тварин від спеки рятують холодна вода і соковиті корми

Від нестерпної спеки, що, схоже, знову запанувала на Чернігівщині, страждають не лише люди.

Не менше дошкуляє вона і тваринам, зокрема мешканцям Менського зоопарку.

До того ж високі температури негативно впливають не лише на тих, хто має хутряні шубки. Потерпають практично всі звірі.

жарко в зоопарке

– Вони стають млявими, часом відмовляються від їжі, як кажуть, перебирають харчами, – характеризує поведінку своїх підопічних директор зоопарку Зінаїда Максименко.

– Тож доводиться нашим працівникам щоранку косити траву, ловити ряску, заготовляти гілки, щоб хоч якось збалансувати раціон соковитими кормами. А у вихідні вже перебиваються  сіном.

Але щодня тваринки залюбки чекають так званих водних процедур, запевняє директорка, адже вода у спеку – запорука хорошого самопочуття за таких погодних умов. Хоча використовують її у зоопарку з певними обмеженнями, це не завдає тваринам незручностей, переконує Зінаїда Максименко.

душ для ведмедя

– Часто відвідувачі нам дорікають, мовляв, у басейні, де живуть ведмеді, немає води. Але хочу всіх заспокоїти: вода надається всім тваринам кожні дві години.

Якщо ж її налити в басейн, де клишоногі купатимуться і справлятимуть природні потреби, то цієї води, особливо у спеку, пити не  можна. Бо це призведе до шлунково-кишкових захворювань. Тож наші працівники напувають тварин тільки свіжою прохолодною водою.

 

Для водних обмежень є також і не менш важливі причини фінансового характеру. Адже коли заливати в басейн 100 кубометрів води і щодоби її міняти, це коштувати зоопарку майже тисячу гривень на день.

Поливають бізона

І хоча, за словами Зінаїди Максименко, з обласного бюджету виділяється достатньо коштів на утримання тварин, зокрема на корми, зливати тисячі гривень у каналізацію не варто.

Тим паче плавання для бурих ведмедів не обов’язкове. Їм вистачає холодних обливань.

Крім того, в кожному вольєрі і приміщенні зоопарку є чимало дерев, кущів і барлогів, де звірі можуть сховатися від спеки.

 

– Наші підопічні не залишаються без уваги ні працівників, ні щедрих відвідувачів, які постійно приносять їм різні гостинців, – хвалиться Зінаїда Сергіївна. – А за нинішньої погоди особливими ласощами для тварин стало морозиво.

Заморожуємо для них також фрукти і овочі, але даємо ці продукти у талому вигляді, щоб не застудилися. Вони не голодують. І, до речі, розмножуються.

Цього року народилось 48 особин, серед поні, капібари, антилопи, леви, олені, лами, лебеді. Тож немає приводів для хвилювання.  Будемо сподіватись, що спекотні дні не завдадуть нашим  тваринкам шкоди.

Ще статті по темі

Back to top button