Суспільство

У Мені встановлять сонячну електростанцію для потреб міської лікарні

Про використання сонячної енергії наразі відомо дуже багато. І дедалі більше людей починають розуміти її переваги.

Зокрема, в Мені сонячна електростанція буде встановлена для потреб міської лікарні для оптимізації витрат на електроенергію. Причому з бюджету не витратять жодної копійки, адже Менська громада стала однією з переможниць конкурсу «Відновлювана енергетика для стійкості України».

«Ідея виникла, щоб зробити лікарню автономною в сенсі електропостачання. Також це допоможе зекономити кошти, бо за рік більше як мільйон гривень витрачається на оплату електроенергії.

Тому була підготовлена заявка, відбулися кілька етапів конкурсу, і нашу громаду вибрали, як одну з тих, чий проєкт відповідав усім нормам. Тому нині розпочнеться процедура закупівлі та встановлення сонячних панелей.

Максимальні потрібні потужності – це 80 кВт у межах гранту. А буде встановлено сонячні панелі на 40 кВт. Тобто на половину потужності», – зазначає Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради.

Панелі працюватимуть за принципом накопичення сонячної енергії. Зрозуміло, що взимку накопичуватиметься менше енергії, а влітку – більше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині відстрілюють хижих і шкідливих тварин

«Цю енергію можна використовувати в будь-який час. І це ж ми розраховували на пікову потужність, що 80 кВт треба, але ж не завжди потрібна повна потужність.

Щодо ЦНАПу в нас була аналогічна ситуація: там поставили панелі на 10 кВт у межах проєкту EGAP. То вже було, коли ЦНАП на сонячних панелях працював. Тобто і автономність, і економія в оплаті за електроенергію водночас», – розповів Стальниченко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button