Суспільство

У Менській громаді продовжують підраховувати збитки, завдані градом

2 червня Менську громаду спіткала серйозна негода: пронісся буревій із сильним градом, що призвело до значних пошкоджень державного, комунального та приватного майна.

До міської ради вже надійшло понад 630 заяв від постраждалих, які потребують допомоги у відновленні свого майна.

«Підрахунок збитків ще триває. На сьогодні розглянуто 469 заяв. Збитки суттєві. Тільки жителям громади треба більше ніж 8 тисяч листів шиферу. Комунальним закладам на сьогодні потрібно майже 900 листів шиферу і ще 150 – одній школі. До того ж, інформація уточнюється», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці залишаються без гарячої води

Шкода велика. І, на жаль, бюджет громади обмежений, тож уже зрозуміло, що громада не зможе самостійно забезпечити повну компенсацію всім постраждалим і відновити всі пошкоджені об’єкти.

«Якщо говорити про допомогу, то насамперед йдеться про виплати від страхових кампаній. Бо в людей було уявлення, що допомагатиме саме міська рада. Натомість ми пояснювали, що в нас на сьогодні в бюджеті таких коштів не передбачено, оскільки це дуже велика сума, яку і дуже великі міста не в змозі були б віднайти. Адже тільки на майже 9 тисяч листів шиферу для населення потрібно орієнтовно 5 мільйонів гривень і це без врахування вартості робіт.

Спершу люди зверталися, щоб порахувати збитки та подати акти для страхових кампаній. А потім це вже переросло в масові звернення, бо всі думали: а раптом нам заплатять. На сьогодні я не бачу ресурсу, де взяти кошти, щоб можна було закрити навіть частину втрат, яких зазнали жителі. На сьогодні працюємо над встановленням збитків.

І так само багато коштів треба на ліквідацію наслідків стихії в комунальній сфері», – розповів Юрій Стальниченко.

Тим часом власними силами керівники комунальних закладів і установ забезпечили проведення попередніх профілактичних заходів, що унеможливлять завдання подальшої шкоди. Водночас міська рада звернулася до міжнародних партнерів та органів виконавчої влади по допомогу, щоб отримати необхідні ресурси, матеріальні засоби й експертну підтримку для відновлення інфраструктури громади.

За словами Стальниченка, скоріш за все, питання компенсації втрат місцевим жителям порушуватимуть на сесії міської ради.

«Будемо розглядати якісь альтернативні варіанти – можливо, благодійні організації допоможуть», – сказав він. 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button