Суспільство

У Ніжині планують робити операції з пересадки серця

Нещодавно Ніжин відвідали лікарі флагмана української кардіології та кардіохірургії – Інституту серця – на чолі з директором закладу, доктором медичних наук, професором, заслуженим лікарем України Борисом Тодуровим. А це означає, що кардіохворі мають більше шансів отримати якісне лікування. Адже ніжинські та столичні лікарі спільними зусиллями планують реалізовувати амбітні проєкти.

Ніжинський міський голова Олександр Кодола підтвердив серйозність таких намірів. Ніжинці зможуть лікуватися у фахівців Інституту серця МОЗ України, а ніжинські медики підвищуватимуть кваліфікацію з лікування серцево-судинних захворювань.

«Борис Тодуров, керівник Інституту серця приїздив до нас, у Ніжин, зі своїми фахівцями. Його лікарі провели перший прийом у Ніжині в нашій міській лікарні. І ми обговорили питання постійної співпраці. Ми плануємо підписати меморандум між містом Ніжин та Інститутом серця. Одне з важливих питань цієї співпраці – це питання трансплантології. Тобто пересадка серця та інших внутрішніх органів. Сьогодні є державна програма і прийнятий у попередні роки закон України на цю тему такого європейського зразка. І сьогодні є можливість здійснювати пересадку серця навіть в умовах такого міста, як Ніжин. Борис Тодуров зазначив, що його фахівці готові виїжджати до нас. Ми їм надаємо операційне приміщення І вони готові в нас проводити такі складні операції. Тобто періодично приїжджатимуть до нас фахівці з Інституту серця, проводитимуть обстеження людей. Відповідно до результатів обстеження, надаватимуть рекомендації. Когось у плановому режимі оперуватимуть, можливо, в Києві, в Інституті серця. Якщо буде потреба і терміновість у цьому питанні, то проводитимуть операції і в Ніжині», – у коментарі для ЧЕline зазначив Олександр Кодола.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картопля вродила, а продавати невигідно: про ситуацію з «другим хлібом» на Чернігівщині

Потужності приймально-діагностичного відділення Ніжинської міської лікарні дозволяють у майбутньому операції з пересадки серця виконувати на базі Ніжинської ЦМЛ під керівництвом досвідченої команди лікарів Інституту серця.

Також цікаво, що при Інституті серця працюватимуть кілька автомобілів швидкої допомоги, які їздитимуть на виклики по всій Україні.

«З огляду на невелику відстань від Ніжина до Києва, ці «швидкі» направлятимуть до нашого міста, щоб забрати пацієнта в разі потреби», – розповів Олександр Кодола.

Така практика врятує тисячі життів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото – Олександр Кодола

Ще статті по темі

Back to top button