Суспільство

У Ніжині презентували унікальну книгу

У стінах Ніжинської центральної міської бібліотеки імені М. Гоголя відбулася презентація унікальної книги – асирійсько-російського словника. Саме унікальної, оскільки словник повертає із забуття мову, що майже зникла. Держава Асирія, що колись була могутньою імперією Стародавнього світу в межах Месопотамії, Малої Азії та Єгипту, зникла з лиця землі у 612 р. до н. е. Втім, її народ зберігся, не розчинився в різнобарв’ї інших народностей. Будучи розкиданим, як каміння Вавилонської вежі, по всьому світу, асирійці змогли зберегти для нащадків свою культуру, звичаї та обряди. Лише асирійська мова довгий час поступово занепадала.

Про це ЧЕline повідомили у Департаменті культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА.

Живучи на теренах різних держав: Персія, Османська імперія, Російська імперія, СРСР, асирійці були змушені вивчати мову тих держав, бо в іншому випадку вони не змогли б пристосуватися до існуючих реалій: отримати освіту, знайти роботу тощо.

Перші асирійці з’явилися в Ніжині, ще в 1915 році. Вони подарували нашому місту відомих спортсменів, громадських активістів, та просто привітних, щирих та працьовитих друзів, колег, товаришів.
Асирійці є вагомою складовою населення м. Ніжина, його самобутності, багато колоритності.
Краплинка за краплинкою словник відтворює асирійські слова, вирази, даючи змогу молодому поколінню асирійців доторкнутися до власної історії, величі предків, багатства асирійського фольклору, життєвої мудрості.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button