Суспільство

У Ніжині врятували від вирубки сторічний дуб

Нещодавно в Ніжині хотіли зрубати віковий дуб, який росте на межі приватної огорожі й території загального користування. Усе через те, що власнику садиби дерево почало заважати. Тож були викликані відповідні служби із ЖКГ, які здійснюють видалення дерев. Вони вже збирались пиляти дерево, та небайдужі містяни забили на сполох і вчасно втрутилися в ситуацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дуби містичного Рихлівського монастиря

«Дерево потребує охорони в структурі природно-заповідного фонду. Він має наукову, естетичну й природоохоронну цінність. Хочемо, щоб цей дуб став ботанічною пам’яткою місцевого значення. Це дуже важливий об’єкт для громади Ніжина та Чернігівської області. Наразі в Ніжині відшукують конкретнішу інформацію про дуб, зокрема, хто його посадив», – розповідає Світлана Потоцька, голова Чернігівської обласної організації «Українського товариства охорони природи», кандидат біологічних наук, доцент кафедри  екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум».

«Приблизно, вимірявши діаметр стовбура, порахували, що дубу понад 100 років. Щоправда, точний вік встановлюють за річними кільцями на місці спилу. Є й інша методика, але потрібне спеціальне обладнання, щоб визначити вік дерева», – розповіла пані Світлана.

Зараз у Чернігівській області в природо-заповідному фонді перебувають 17 об’єктів, які охороняються у статусі ботанічної пам’ятки місцевого значення. Зокрема, в Ніжині охороняється тільки один об’єкт – дуб Заньковецької. Хоча до департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА подавали інформацію щодо заповідання групи дерев у Ніжині. Поки це клопотання не прийнято.

Ще статті по темі

Back to top button