Суспільство

У ніжинки відбирають дитину без позбавлення батьківських прав

7-річну другокласницю тимчасово влаштують у міському Центрі соціально-психологічної реабілітації для дітей, бо умови, в яких вона живе, загрожують її життю. Рішення «Про негайне відібрання дитини» одноголосно прийняли на засіданні виконавчого комітету 5 листопада.

За словами начальниці служби у справах дітей виконкому НМР Наталії Рацин, батьки дівчинки зловживають спиртними напоями й ухиляються від виконання своїх обов’язків.

«Особливо мама. Коли випиває, стає агресивною й неадекватною. Раз ми дитину забрали, коли її матір непритомна лежала в парку, біля ЗОШ №2, у вечірній час. Це було ще в 2014 році. Були в них і 30 жовтня. Жінка була, як то кажуть, з бодуна. Викликали працівників поліції, які з нею провели профілактичну бесіду. Клялась-божилась, що ні, більше не буде. І тут же ввечері наступного дня отримали повідомлення, що вона знову п’яна. Батько такий самий спить удома. Виїхали соцслужби. Голови сімейства в будинку вже не було. Мати була агресивно налаштована. Поліція приїжджала з кайданками, бо її уйняти не можна було», – розповідає Наталія Рацин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшість сіверян виховують одну дитину

Очільниця служби каже: під час проведення оцінювання рівня безпеки дитини в дівчинки виявили опік на руці. Як пояснила сама школярка, це вона обпеклась, смажачи яєчню, бо «в холодильнику було троє яєць і більше нічого з продуктів».

У квартирі живе й прабабуся потерпілої, 1926 р. н. Вона – напівлежача, з милицями, рідко пересувається. Мати, за розповідями соцслужб, погрожувала покінчити з собою.

На місце викликали групу швидкого реагування поліції. Горе-матір повезли до лікарні, щоб підтвердити вміст алкоголю в крові. У результаті медичного огляду виявлено 2,7 проміле алкоголю.

Відповідно до Постанови Кабміну «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної з захистом прав дитини», якщо виникла безпосередня загроза життю або здоров’я дитини, орган опіки, якому стало відомо про це, ухвалює рішення про негайне відібрання малечі в батьків або осіб, які їх замінюють, не маючи при цьому рішення суду.

Для прийняття рішення про вилучення з родини служба у справах дітей подає виконавчому органу місцевого самоврядування відповідне клопотання. Після надходження клопотання голова чи інша уповноважена особа протягом одного дня розглядає порушене питання й ухвалює рішення. Про відібрання дитини в батьків орган опіки та піклування того ж дня письмово інформує прокуратуру за місцем проживання дитини та в семиденний термін після прийняття рішення звертається до суду з позовом про позбавлення батьків чи одного з них батьківських прав або відібрання дитини в матері, батька без позбавлення батьківських прав.

Наталія Рацин зазначає, сім’я перебуває на обліку в служби в справах дітей з 2014 року. За цей період дівчинка була тричі в Центрі соціально-психологічної реабілітації. Батьки дитини стабільної роботи не мають, перебиваються підробітками.

«Мама поки що до дитини не з’являлася. Батька ми більше не бачили. Вони, наскільки я знаю, у процесі розлучення. Коли починають пити, між собою з’ясовують стосунки. Матір шалено любить цю дівчинку. Але, видно, хвора сама і перебороти себе не може. Вона з тих, хто позбавлений батьківського піклування, виросла в таких же умовах», – коментують соцслужби.

Батькам дають один рік випробувального терміну для лікування та реабілітації від алкогольної залежності.

Автор: Юля Солдатенко, «Правда ТУТ. Ніжин»

Ще статті по темі

Back to top button