Суспільство

Відключення світла та російське телебачення: реалії Тур’янського старостинського округу

Через війну важко доводиться всім. До того ж, нещодавно додалася ще одна проблема — відключення електроенергії. Всі розуміють, з яких причин це відбувається, але від цього не легше. Тож, як виживають невеликі населені пункти в нинішніх умовах — в інтерв’ю з Олександром Артюшенком, старостою  Тур’янського старостинського округу

Пане Олександре, світло у вас часто вимикають?

Світло вимикають. Було планове вимкнення спочатку 4 години чере 4. Ми вже до такого графіка звикли. Потім ситуація погіршилася через те, що знов були ворожі обстріли території України і руйнування енергосистеми. Тому нам повідомили, що відключатимуть світло вже за графіком 6 через 3. Тобто, 3 години світло буде, а 6 — ні. І нині цей графік діє. Тож ситуація стабільно критична. Начебто воно і нічого, але не знаємо, що буде завтра.

Чи впливає ця ситуація на робочий процес ?

Дуже. Ось сьогодні не було світла із 5 ранку на гілці, до якої підключена сільська рада. І світла не було фактично до обіду, тільки об 11 увімкнули. А люди приходять, бо потрібні різні довідки, чи якась інформація, а все — в комп’ютері. І все працює тільки від електроенергії. Є випадки, що виходимо з цієї ситуації, бо інколи можна написати від руки довідку, то так робимо. А взагалі незручно через те, що не обслуговуємо людей, бо немає світла. Ми людям пояснюємо, вони входять в нашу ситуацію. І дай Бог, що хоча б так світло було, щоб ми зовсім тут без електрики не сиділи. Але ситуація в країні відома кожному з нас — йде війна і ворог воює з нами, як воює. Переживемо, ми сильні, все буде добре.

Яка ситуація зі зв’язком, чи доступне українське телебачення?

Що стосується нашого прикордонного села Єліне, то ситуація там ніяк не помінялась. Зв’язок дуже поганий, люди тільки в окремих точках можуть його знайти.  Тож ходять, шукають. Інтернету там взагалі  майже нема. В тому селі ситуація взагалі критична. У Тур’ї ще українські канали йдуть, а в Єліному  — без змін, людям недоступні українські канали. Хіба що може хто почне шукати і кудись антену у потрібний бік якось поверне. Взагалі ж, там російське телебачення транслюють. Є такі люди, що дивляться, а є й такі, що не дивляться і скаржаться, що воно є.

Як відбувається шкільне навчання без інтернету?

Як вимикають нашу вишку, що дає інтрнет 4G, і це я взагалі не веду мову про вай-фай, який без світла взагалі не працює, то школярі не виходять на зв’язок. Вчителя їм скидають завдання на самостійне опрацювання. А коли точно відомо, що о такій — то годині буде світло, то класи виходять на зв’язок у ZOOM.  А були ситуації, що домовилися вийти в ZOOM на якийсь час , а світло не включили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Городнянська громада опинилася під ворожим обстрілом

Як на господарських справах відсутність електрики позначається?

В часи цієї війни виживаємо, як можемо. Ферм у нас нема, в домогосподарствах люди тримають корів, але небагато, то доять. У нас в селі централізованого водопостачання нема, у людей колодязі. То немає проблеми з тим, щоб включити насос, аби він воду качав. Можливо, в інших старостатах є такі проблеми. І газ у село не підведений, грубки топимо. Тож із обігрівом у нас некритична ситуація.

Чи є хоча б щось у вашому окрузі позитивне?

Із приємного — у нас ще до війни вели інтернет, у сільраду завели, а тепер підключають потрошку абонентів. І також поставили тут безперебійний акумулятор на коробку інтернету, то як світло вимкнуть, інтернет працює. Якщо за відсутності світла у людей є можливість підключити роутер до повербанка, то інтернет буде. Нині заживлюємо абонентів до інтернету. У Єліне також планували такий інтернет підвести, але це можливо тільки з боку прикордонного села Гірськ. Але там постійно чути вибухи, не дуже добра ситуація. То поки вести там інтернет відмовляються.

Спілкувалась Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button