Суспільство

У Новому Білоусі збереглася унікальна дерев’яна церква з дзвіницею (Фото)

Нині в нашій області таких дзвіниць, як дзвіниця Троїцької церкви в Новому Білоусі, на жаль, уже немає. щоправда, до другої половини ХІХ ст. їх було дуже багато, однак спочатку з ними почав «війну» синод, із програмою прибудови дзвіниць до церкви, в синодальному стилі. Що недонищили церковні чиновники Російської імперії, донищили «совєти». Про це зазначає чернігівський історик Олександр Бондар.

На щастя, дзвіниця під Черніговом вистояла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині живе 103-річний чоловік, який ще дасть фору молодим

«Щодо датування, то тут важкувато, ймовірно, вона збудована або на межі XVIIXVIII ст., одночасно з церквою, або ж не пізніше першої половини XVIII ст. Загалом дзвіниця дуже архаїчна за формами та слугувала надбрамною спорудою. Трошки підрихтована у ХІХ ст., усе ж у своїй основі повністю збереглася всередині ідеально. Я не знаю, як, але її слід берегти, як зіницю ока, інших таких я не знаю на всьому Лівобережжі, вона остання», – зазначає Олександр Бондар.

А ще він радить усім, як потеплішає, неодмінно помилуватися архітектурною перлинкою. Адже дзвіниця і церква – прекрасний зразок дерев’яного монументального зодчества Козацької доби, причому не фінального його етапу, а саме становлення.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Фото – Олександр Бондар

Ще статті по темі

Back to top button