Суспільство

У пітьмі: громади Чернігівщини – про відключення світла та генератори

Ворожі атаки на критичну інфраструктуру і відключення світла – реалії нашого сьогодення. Тож українцям, на жаль, не звикати сидіти без електрики, зв’язку та інтернету. Зрозуміло, що через це виникають різні незручності, до того ж, треба вишукувати можливості хоч на якийсь час забезпечити роботу критично важливих об’єктів. А як цю ситуацію вирішують у громадах Чернігівщини?

Володимир Кучма, голова Кіптівської громади

Будь-яке відхилення від звичного способу життя зумовлює негативну реакцію в людей, але дехто сприймає це з розумінням, а дехто, як завжди, чимось незадоволений. Але ж ми всі пливемо в одному човні. Ми – заручники ситуації, бо ні прем’єр-міністр, ні президент не увімкнуть світло, якщо розбита інфраструктура. І це треба розуміти, ми людям пояснюємо ситуацію. Маючи сталий графік відключень електроенергії, яким він був тиждень-два тому, намагалися підлаштуватися під нього. Але ж нині ситуація інша, графіка як такого ми поки що не дотримуємося. Окремі старостинські округи, бачимо, вже в третій групі відключень. А частина населення не розуміє, до якої групи належить. То не знаємо, яку відповідь дати людям, бо не знаходимо адресу у графіку відключень. Треба, щоб обленерго надали графіки відключень на громади, щоб виникало менше негативу у спілкуванні з людьми.

Ми розуміли, що така ситуація може бути. То почали готуватися завчасно ще з квітня – робили запаси дров, продовольства, частину генераторів закупили. Також нині тендер проводиться – докуповуємо ще 13 генераторів. Тобто на всі важливі інфраструктурні та комунальні об’єкти. Але має бути розуміння, що генератор – це тимчасово. Ним можна користуватися по годині максимум місяць, а далі ж генератор на повітрі не працюватиме. Занадто дорого кіловат-година електроенергії від генератора виходить. Якби лише один генератор треба було забезпечувати пальним, то ще можна було б впоратися, але якщо їх багато і треба заправляти й обслуговувати – то не все так просто. Сподіватимемося, що ситуація колись стабілізується. Підходимо до неї з розумінням, налаштовуємо на позитив людей, що все одно рано чи пізно лихо закінчиться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині збільшено кількість патрулів для забезпечення правопорядку і безпеки

Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради

У нас вимикають світло так, як і в усій державі. Відключення є і планові і, якщо виникає потреба, аварійні. У деяких населених пунктах і довше ніж по пів дня немає світла. Вчора у центрі міста не було світла з 17 до 23 години. І, до речі, так само було і позавчора – з 17 до 22 години. Вимикають лінії, до яких підключені ферми чи заводи. Але ж хлопцям у зоні бойових дій ще важче.

Лінії побудовані ще в радянські часи, і ніхто не був готовий до того, що їх обстрілюватимуть. Людям ситуацію пояснюємо. Ось буквально сьогодні після виконкому міський голова спілкувався зі старостами. Розповів ситуацію, яка є. Попросив, щоб доносили інформацію до людей, адже йде війна і росіяни б’ють по критичній інфраструктурі. Тому головне – її утримати та стабілізувати.

Для декількох об’єктів критичної інфраструктури шукаємо генератори, але більшість важливих об’єктів вже з ними, наприклад, водозабір. Десь пару генераторів нам ще треба для критичної інфраструктури.

Ми почали працювати над вирішенням цієї проблеми ще з початку літа. Там, де могли, переводили заклади на альтернативне опалення –  дрова. Нині найскладніша ситуація із електрозабезпеченням. Адже в Україні черга на генератори різної потужності – по кілька місяців. Ось у п’ятницю ми повернулися з Польщі, дорогою заїхали до кількох магазинів подивитися генератори, акумулятори, але їх переважно немає. Ще павербанки можна знайти, а акумуляторів і генераторів нема.

Водопостачальна організація постійно звертається до населення з проханням робити запаси води. Але вчора, попри досить тривале відключення електрики, на п’ятих поверхах у будинках була вода. Зазвичай через годину після відключення світла вона пропадає. Загалом наші люди економно воду використовують, роблять запаси. Також був запас води на вежі. В екстрених випадках ми готові запустити генератор, аби подати воду.

Роман Боюн, староста Бірківського старостинського округу

Світло у нас вимикають за графіком. Ми пояснюємо людям, що треба терпіти, бо в Україні йде війна, і всі це мають розуміти. У нашій громаді люди ставляться з розумінням до такого стану справ.

Щоправда, з сьогоднішнього дня – новий графік відключень, на більше годин. Ось і зараз світла в нас немає, зв’язок ще працює.

Генераторів поки що у нас у громаді немає, але ведеться робота, щоб хоча б у школу, яка опалюється твердим паливом – вугіллям, дровами, брикетом, – можна було хоч на якийсь час подавати електрику. То треба обов’язково, щоб був генератор.

Підлаштовуємося під графіки відключень.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button