Суспільство

У Плисках до Дня вишиванки вбираються у старовинні сорочки (Фото)

Цікаву та колоритну акцію з нагоди улюбленого багатьма свята Дня вишиванки влаштували у Плисках. Тут уже більше тижня жителі громади дістають із шаф чи скринь, у кого вони, звісно, є, старовинні бабусині сорочки, вбираються в них, фотографуються і діляться світлинами в соцмережі.

«Аби молодь не забувала, як раніше одягалися наші жінки, які орнаменти вишивали на сорочках, із якої тканини їх виготовляли. До речі, ідея акції не в тому, щоб хтось приніс старовинну вишиванку, і всі в ній сфотографувалися, а щоб у кожного була своя сорочка зі своїми орнаментами. Щоб побачити, які вишиванки були в нашому регіоні», – розповідає Оксана Лазоренко, спеціаліст відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Плисківської територіальної громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завтра в Ніжині колективно співатимуть «Вишиваночку»

Акція знайшла відгук серед жителів громади.

«Перша світлина була керівника нашої громади – Марини Вірко, друге фото було моє, біля тину. І так поступово справа продовжується. Причому учасниці акції відшукують не лише старовинні сорочки, а й корсетки, тогочасні спідниці. І колоритно вбираються», – зазначає Оксана Лазоренко.

Варто зазначити, що акції до Дня вишиванки відбувались у громаді і в попередні роки. Щоправда, була особливість: люди одягали сучасніші вишиванки – з машинною вишивкою і сучаснішими орнаментами.

Цьогорічна акція теж має свою особливість.

 

«Складність у тому, що залишилося насправді небагато старовинних сорочок, яким по 100 і більше років. Адже з кожним роком вони втрачають свій вигляд, матерія втрачає свою пружність.

Зокрема, до нас завітала одна жіночка – подарувала сорочку дуже гарну і старовинну із вибитими квітами і дуже широкими рукавами. Але вона коротка – низ відрізаний. Чому так – хтозна. Ця вишиванка передавалася з покоління в покоління.

А одну сорочку довгу принесли – теж гарна і вибита, з іншим орнаментом. Кожна гарна по-своєму. Є на домотканій основі, є на іншій матерії», – повідомила пані Оксана.

Нагород за участь у акції не передбачається, адже вибрати найкращу вишиванку неможливо. Усі вони самобутні і неповторні.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button