Суспільство

У поліції розповіли, чому підлітки втікають із дому

Коли поліцейські дізнаються про зникнення дитини, то кидають усі сили на її пошук. Лише цьогоріч на Чернігівщині довелося розгорнути чотири десятки пошукових операцій.

Чому діти не повертаються додому в зазначений час? Поліцейські психологи констатують, що, з одного боку, підлітки починають почуватися дорослими і вимагають відповідного ставлення. З іншого боку, батьки скаржаться, що діти багато знають про свої права й чути не хочуть про обов’язки. Коли ж сторони не знаходять компромісу, юнацтво тікає з дому.

Для поліції це виливається в масштабну пошукову операцію із залученням особового складу територіальних відділень, собак і навіть спецпризначенців.

Про це ЧЕline повідомили у секторі комунікації поліції Чернігівської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 15-річну дівчину знайшли: поки що вона нічого не розповідає

Як повідомила начальник відділу ювенальної превенції ГУНП у Чернігівській області Ольга Панкратова, цього року поліція розшукала та повернула додому 40 утікачів і склала на батьків 27 протоколів за невиконання батьківських обов’язків. На щастя, всі діти живі й здорові.

Першопричина усіх проблем – дефіцит адекватного спілкування батьків і дітей. Поліцейські закликають батьків відкласти хатні справи вже сьогодні ввечері, щоб поговорити з дітьми.

Головний спеціаліст відділу психологічного забезпечення управління кадрового забезпечення ГУНП Оксана Самойленко розповідає: «Коли батьки знаходять у речах сина чи доньки презервативи, то впадають у шок, а треба говорити на цю тему й прийняти як факт – дитина виросла. Обговорюйте контрацепцію, а також норми і правила сексуальної поведінки у суспільстві. Не «тисніть» авторитетом і не беріть за горло, мовляв, тобі ще рано про це думати. Навпаки, готуйте підлітка до дорослого життя, адже краще, коли він дізнається про все від батьків, ніж від вулиці. Нехай діти не повторюють ваших помилок».

Обговорюйте все – музику, фільми, знайомства, майбутню професію. Вмійте слухати дитину, поважайте її думку, тоді виникне взаємна довіра та повага. Довіряйте одне одному, разом проводьте час, бо з дому втікають через проблеми у спілкуванні. Не забувайте нагадувати – якщо ти дорослий, поводься як дорослий, формуйте в дитини соціальну відповідальність і шкалу моральних цінностей. Не намагайтеся «купити» прихильність дітей модними смартфонами і дорогими кросівками, коли їм бракує батьківської уваги.

В результаті є загроза виростити споживача з викривленою системою цінностей і моралі. Діти тонко відчувають фальш, тому будьте щирі. Коли вам щось не подобається в дитині – подивіться на себе, адже сини й дочки є нашим віддзеркаленням, отже, ми самі подали поганий приклад.

Ще статті по темі

Back to top button