Суспільство

У Прилуцькому, Ріпкинському та Козелецькому районах мають з’явитися 5 нових заказників

Перспективи розвитку заповідної справи на Чернігівщині обговорила профільна робоча група на сьогоднішньому засіданні під керівництвом заступника голови Чернігівської ОДА Олександра Савченка.

Нині в області нараховується 669 територій та об’єктів природно-заповідного фонду, загальна площа яких перевищує 262 тисячі гектарів (а це майже 8% від площі всієї області).

Олександр Савченко зазначив, що зараз активізується робота з розширення заповідної мережі місцевого значення, аби забезпечити збереження біорізноманіття в регіоні.

За словами директора Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Катерини Сахневич, минулого року створені три нові об’єкти: два заказники місцевого значення — «Цикля» на Варвинщині (ботанічний, 49,6 гектара) та «Сосна» на Прилуччині (ландшафтний, 34,65 гектара), а також ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Мурав’ївський» у Новгород-Сіверському районі (більше тисячі гектарів).

На черговій сесії облради мають розглянути питання про створення ще п’яти нових заказників у Прилуцькому, Ріпкинському та Козелецькому районах, а також проєкт організації території парку «Міжрічинський» з оновленням зонування (заповідну зону парку збільшено із 3,4% до 7,4%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівщина долучається до всеукраїнської акції «Відновлюємо ліси разом»

Крім того, перспективними до заповідання визначені дві території, що є шляхами міграції диких птахів: «Коротченківські луки» (острів, утворений старим і новим руслом річки Десна, знаходиться на території Новгород-Сіверського району нашої області та Шосткинського Сумської) і «Долина річки Удай» (водно-болотні угіддя на територіях Чернігівської та Полтавської областей).

— Звичайно, маємо працювати над збільшенням площі природно-заповідного фонду. Проте, формуючи або створюючи нові об’єкти, потрібно привести до ладу наявні, а саме встановити межі та за потреби змінити статус у разі невідповідності існуючому, — зауважив заступник голови ОДА.

Санітарним станом заповідних об’єктів переймаються лісівники, адже природно-заповідний фонд на їх територіях займає 32% земель державних лісгоспів (20% від загальної площі лісового фонду). Нагального вирішення потребують питання щодо території заповідних урочищ, які розташовані біля населених пунктів. Адже на їх територіях заборонена будь-яка діяльність, що порушує природні процеси, які відбуваються у природних комплексах, у тому числі видалення сухостійних та аварійних дерев. Виходом із такої ситуації профільні фахівці вважають зміну їх статусу відповідно до чинного законодавства. Для цього необхідно залучати науковців для розроблення наукового обґрунтування щодо доцільності таких змін на відповідних територіях.

У ході засідання учасники робочої групи заслухали інформацію про діяльність Ічнянського національного природного парку та регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський».

Принагідно Олександр Савченко закликав присутніх взяти участь у всеукраїнській акції «Відновлюємо ліси разом», що відбудеться наприкінці березня.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Ще статті по темі

Back to top button