Суспільство

У Держпродспоживслужбі Чернігівщини роз’яснили, яким має бути харчування в закладах освіти в умовах карантину

В умовах пандемії коронавірусу в закладах освіти, як-то школи і дитячі садки, має забезпечуватись здорове та безпечне харчування дітей із врахуванням усіх протиепідемічних заходів. У цей період воно потребує інших, ніж зазвичай, підходів, обмежень і правил.

Постанова Головного державного санітарного лікаря України від 22 липня регламентує роботу щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину. У ній, зокрема, прописані окремі вимоги стосовно забезпечення дитячого харчування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові дистанційне навчання для учнів 5-11 класів продовжено до 24 січня

З-поміж іншого, під час карантину в школах не дозволяється харчування за типом «шведського столу» та самообслуговування, а також робота питних фонтанчиків. Учні мають харчуватися за графіком, відстань між столами повинна становити не менше ніж 1,5 метра, а за одним столом можуть сидіти не більше 4 осіб.

У дитячих садках під час харчування також слід створювати максимальну дистанцію в групах між вихованцями.

Керівники закладів освіти затверджують орієнтовні двотижневі та щоденні меню. Але обов’язковим етапом в організації харчування є оцінка якості харчових продуктів за смаком, запахом, кольором, консистенцією, умовами зберігання тощо (бракераж готової продукції). Тільки після цього страви можна подавати дітям.

Водночас оператори ринку, які забезпечують харчування дітей у закладах освіти, також є відповідальними за якість і безпечність продуктів або готових страв.

Спеціалісти структурних підрозділів Держпродспоживслужби Чернігівщини проводять активну роз’яснювальну роботу серед підприємців, які здійснюють постачання продуктів харчування і сировини для приготування їжі до навчальних закладів, стосовно дотримання ними вимог постанов Головного державного санітарного лікаря України, здійснюють дезінфекцію транспорту постачальників харчових продуктів у школи і дитсадки. Також вони контролюють процес запровадження у них постійно діючих процедур, базованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button