Суспільство

У Ріпках тариф на воду зріс на 130%: чому і як бути жителям громади

У Ріпках на Чернігівщині в понад два рази зріс тариф на воду. Таке рішення ухвалив виконавчий комітет селищної ради напередодні Нового року. Постачання та відведення куба води від 1 січня 2024 року там коштує тепер 220 грн.

На сайті Ріпкинської ТГ від 01.01.2024 є рішення виконкому від 28 грудня 2023 року №506 «Про встановлення тарифів на комунальні послуги, що надає КП «Водпостач» Ріпкинської селищної ради».

«Централізоване водопостачання – 62,6620 грн за 1 м куб., у тому числі ПДВ – 10,4436 грн; централізоване водовідведення – 158,1781 грн за 1 м куб., у тому числі ПДВ – 26,3630 грн», – йдеться в документі рішення.

До цього в селищі куб води з водовідведенням обходився 94 грн 65 коп.

«У нас ціни на водопостачання та водовідведення зросли приблизно на 130%. Ми отримали з 1 січня платіжки і були таким чином повідомлені про підняття тарифів. Людей обурило це, оскільки проінформовані раніше не було. Тим паче зараз такі тяжкі часи, людям не вистачає грошей. Ми наразі хочемо зупинити це рішення місцевої влади. Обґрунтування підвищення цін від міського голови як такого ми не отримали. Він лише зауважив, що скрізь ціни підвищилися, підвищилася і мінімальна зарплата, ПДФО забрали з місцевого бюджету. Так, в Україні дійсно зросли ціни, але ж не настільки. Та й підприємство в нас своє ж, місцеве», – розповіла ЧЕЛАЙН жителька с. Ріпки Тамара Коваль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Піар за бюджетні кошти: думки чернігівців про висвітлення діяльності влади у пресі

Отримати коментар від міського голови Ріпкинської ТГ Сергія Гаруса нам не вдалося. Стаціонарний телефон селищної ради не відповідає. Не вийшов голова і до жителів громади, коли ті зібрались під стінами селищної ради. Тоді вийшов до жителів керуючий справами виконавчого комітету Сергій Остапенко. Він зазначив, що інформацію про підвищення розміщували на сайті ради та публікували в газеті ще у серпні минулого року.

Проте, за словами місцевих жителів, не всі мають доступ до Мережі та не всі передплачують газету. Тобто не всі були проінформовані.

Отримати коментар від голови громади вдалося журналістам газети «Вісник Ч»:

«Нові тарифи економічно обґрунтовані. У них чимало складових. Наприклад, після затвердження попередніх тарифів ціна електроенергії становила 2 гривні 30 копійок за кіловат, нині – 8,40. Мінімальна зарплата була 4600, зараз 7100. Щороку кількість споживання води зменшується, затрати на обслуговування комунікацій — ні. Ще з літа інформація з розрахунками була викладена на сайті громади. У нас усе прозоро, це ж не приватна лавочка. Якщо є підстави, нехай звертаються до Антимонопольного комітету», – прокоментував Сергій Гарус.

Місцеві жителі зазначають, що голова громада апелює до того, що можна оформлювати субсидії.Проте не всі це можуть зробити, та й субсидія не зможе покрити цю різницю в оплаті.

«Якщо людина живе не сама, то вона ж більше як три куби води витратить. Це немаленьку суму треба заплатити, для деяких непідйомну», – пояснює Тамара Коваль.

Наразі жителі с. Ріпки готують позов до суду, аби рішення про підняття тарифів скасували.

Далі буде…

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Back to top button