Суспільство

У селі на Чернігівщині облаштували музей у старостаті

Старостат у селі Більмачівка, що на Ічнянщині, відрізняється від інших офіційних установ Чернігівщини. Адже в ньому облаштували музейну кімнату – як кажуть у цьому селі, «світлину».

За словами старости Більмачівського старостинського округу Вікторії Ващенко-Глушко, ідею про музей втілили в життя торік.

«До Дня села, яке в нас припадає на серпень, у нас завжди були різні заходи. Зокрема влаштовували виставки, бо люди приносили вишивки та інші подібні речі. І вирішили, щоб експозиція була постійною», – у коментарі для ЧЕline зазначила староста.

Задум був втілений у життя якраз до минулорічного Дня села. До того часу вже все було впорядковане і відбулося відкриття.

Експонати збирали серед односельців. Старших людей, які власноруч вишивали рушники чи сорочки, вже, на жаль, немає. Речі передавали діти чи онуки тих людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніжинські школярі збирають на «блокпосту» гроші на підтримку наших військових

«Там переважно український одяг, вишивка, рушники. Все традиційне, чим користувалися в селі. Прядки, посуд, різні маслобійники, бо раніше масло вручну били. Ми власними руками зробили імітацію печі, подушки принесли. Все, як в українській світлиці, по-нашому кажуть «світлина», – розповіла Вікторія Ващенко-Глушко.

Між тим, люди продовжують зносити старі речі. Тож є задум облаштувати під музей ще одну кімнату. Уже навіть є розуміння, яку саме. Але справу наразі відклали до кращих часів.

«Потрібні і час, і ресурси для облаштування цієї кімнати. Ремонт треба зробити й експонати до ладу довести. Але ідею про ще одну музейну кімнату не полишаємо. Вона буде в іншому стилі, порівняно з першою. Але поки розповідати не хочу, коли зробимо, тоді всі дізнаються», – пояснила староста.

Облаштування музею в старостаті в Більмачівці вважають потрібною і важливою справою, адже нам не можна забувати нашу минувшину і варто шанувати пам’ять про наших предків, завжди пам’ятати, хто ми є і звідки родом. Що особливо актуально у нинішній час.

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото надане старостатом Більмачівського старостинського округу

Ще статті по темі

Back to top button