Суспільство

У селі на Чернігівщині провели толоку біля зруйнованої церкви (Фото)

У Риботині Коропської громади провели толоку біля Гаврилівської церкви. А надалі в селі мріють відновити цей, на жаль, нині напівзруйнований храм.

Про це йдеться на сайті громади.

«Дуже хочеться окультурити, зберегти нашу пам’ятку для майбутніх поколінь. Для початку – відремонтувати цокольне приміщення, зробити дах, щоб захистити будівлі від подальших руйнувань», – сказав староста Володимир Капиця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Досвід прикордонних громад Чернігівщини стане у пригоді під час повоєнного відновлення — експерти

Додамо, що минулого тижня біля храму вже провели перші роботи, щоб окультурити територію. Однак роботи попереду ще дуже багато.

Історична довідка

Цей мурований храм у 1855 році збудував поміщик Семен Гаврилович Єрофеєв на колишньому кладовищі над прахом своїх батьків. Церква була дуже гарною, з пристойним начинням, писаними художниками іконами.

Богослужіння в Гаврилівській церкві проводили до часів завершення будівництва Миколаївської церкви (яка діє в Риботині зараз).

У 1950-х роках у приміщенні духовної споруди працювала електростанція. Пізніше тут був млин. Колишній керівник місцевого сільгосппідприємства М.К.Максименко у 80-х роках хотiв реставрувати Гаврилівську церкву. У 1989 році київські проєктанти під наглядом архітектора М.О.Півня розробили проєкт. Але тоді задум реалізувати не вдалося.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button