Суспільство

Якби він сам перейшов, то не в наручниках свідчив би, – сестра військовополоненого Володимира Воскобойника

У Докучаєвську Донецької області російські найманці та кремлівські терористичні угрупування взяли в полон 19-річного солдата ЗСУ Володимира Воскобойника, який родом із села Солонівка Городнянського району, що на Чернігівщині.

Як розповіла журналістам ЧЕline рідна сестра військового Наталія Воскобойник, її брат зник у ніч із 23 на 24 травня. Коли на ранок він не прийшов на пост, сім’ї хлопця про це повідомили, потім із ними зв’язалася військова прокуратура. Проте жодної офіційної інформації чи хоча б якихось даних про подію не було.

Після цього Наталія сама почала шукати брата, розповсюджуючи інформацію в Мережі. Таким чином в одній із груп під постом про його розшук хтось надіслав у коментарі відео допиту Володимира Воскобойника.

Й одразу пішла реакція в Мережі. Люди писали, що на відео видно, що його «обробили», він говорив те, чого хотіли російські найманці та кремлівські терористичні угрупування.

«Він зник 24 травня, а відео допиту було опубліковано 28-го, це вже свідчить про те, що цей час із ним «працювали». Проте вже від того, що ми побачили його живим, стало легше. Схудлий. Видно, що на нього чинився тиск. Мама дуже переживає. У неї хворе серце. Весь час на таблетках. Плаче і молиться», – розповідає Наталія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боєць добровольчого батальйону презентував книгу

Володимир служив за контрактом у 30-й окремій механізованій бригаді. Контракт підписав у вересні минулого, 2017-го, року, пройшовши навчання, вже в жовтні був у зоні АТО. Він найменший у багатодітній родині і єдиний чоловік. До цього проживав із мамою в селі, після закінчення школи працював деякий час у колгоспі, а потім добровольцем пішов служити.

Наталія говорить про брата, як про дуже добру, чуйну, щиру людину, яка завжди відгукувалася на чуже горе. Згадує, як із сестрами, а їх у Володимира чотири, відмовляли брата від військової служби, проте це була його позиція: «Я піду. Я повинен. Хто, якщо не я?».

Версію, що Володимир міг перейти на сторону терористичних угрупувань, рідна сестра солдата навіть не розглядає, якби він сам перейшов, зазначає жінка, то не в наручниках свідчив би. В озвучену кремлівськими бойовиками інформацію у відео допиту про те, що Володимир був напідпитку, Наталія також не вірить, бо Володимир на службі не пив узагалі.

«Я особисто, на жаль, зробити майже нічого не можу. Все, що можу, – це писати, дзвонити до усіляких організацій: військових, СБУ, волонтерів, які займаються такими питаннями; співпрацювати з ними, щоб допомогли якомога скоріше витягти його звідти, повернути мені брата», – зазначає Наталія Воскобойник.

Ще статті по темі

Back to top button