Суспільство

У селі на Чернігівщині школярі молодших класів збирають гроші на ЗСУ

На жаль, сучасні діти знають про війну не з чуток і мріють не про подарунки й іграшки, а про мир в Україні. І багато хто вже не просто мріє, а робить свій посильний внесок у нашу спільну Перемогу. 

Нині в містах і селах Чернігівщини – справжній бум на дитячі «блокпости», коли школярі зупиняють автівки чи перехожих і збирають гроші на ЗСУ. Нещодавно такий пост облаштували в селі Кучинівка Сновської громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готуються до зими та вирішують нагальні проблеми: реалії Тур’янського старостинського округу

«Ще немає тижня, як він стоїть. Проте назбирати дітям уже вдалося майже дві тисячі гривень», – у коментарі для ЧЕline зазначила староста Кучинівського старостинського округу Олена Недвига.

Зібрані кошти діти щодня приносять до сільради. Староста каже, як буде 4 тисячі гривень, то тоді вже вирішать, на що саме їх витрачати. Але діти навіть в умовах війни залишаються дітьми. Тож, за словами Олени Недвиги, пропонують на всі гроші накупити для військових цукерок, аби пригостити наших захисників. 

«Я ж відповідаю, що, напевне, цукерки в них є. Ліпше витратити зібрані гроші на щось потрібніше для військових», – пояснює староста. 

Діти встановили свій «блокпост» біля будинків, де живуть, бо батьки далеко дітей не відпускають. 

«Узяли прапор, дехто з дітей навіть одяг кольорів української військової форми одягнув. І стоять на своєму «блокпості». 

Я якось пожертвувала їм гроші і кажу, що можуть із тієї суми взяти собі на морозиво. То вони відповіли, що не можна – то все на ЗСУ. 

І отак щодня вони заступають на своє «чергування», спершу троє дітей стояли, потім стало п’ятеро. 

Буває, бачу, що втомилися. То запитую: «Чи будете завтра стояти?». Відповідають, що звісно», – розповіла Олена Недвига. 

Місцеві до дитячої ініціативи ставляться позитивно. Є й такі люди, що по 200, 100 гривень дають. А буває, що люди навіть і по гривні приносять – у кого скільки є. Але все одно це внесок у скарбничку нашої спільної Перемоги.

Ірина Осташко

Фото надала Олена Недвига

Ще статті по темі

Back to top button