Суспільство

У селі на Чернігівщині вже 25 років функціонує дитячий духовий оркестр

Не кожне село на Чернігівщині може похвалитися тим, що має власний творчий колектив, а дитячий духовий оркестр і поготів. Тож село Киселівка, що в Менській громаді, радше є винятком.

«Заснований оркестр на базі Киселівського будинку культури в 1995 році. Займається 21 дитина, всі з Киселівки. Грає в нас кожен другий учень нашої школи. 

Займаються діти від другого класу і навіть дев’яти- і десятикласники. Тобто різновікова категорія, але всі школярі. Грають діти на трубі, баритоні, флейті, саксофоні, кларнеті. Це базові інструменти духового оркестру. А в 2003 році ми підтвердили звання зразкового і нині називаємося зразковим дитячим духовим оркестром», – у коментарі для ЧЕline зазначив Петро Тищенко, незмінний керівник оркестру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдвяний рекорд: у Чернігові готували велетенський куліш

За його словами, діти виконують різні твори. Усе залежить від рівня підготовки: від найпростіших для початківців і до складних.

«Це різні жанри – естрадного напрямку, класичні й народні твори, вальси, марші, фокстроти, мелодії пісень, наприклад «Два кольори». В себе у громаді на всіх заходах граємо, на випускних вечорах. У доковідні часи були постійними учасниками обласних марш-парадів і конкурсів, що проходять у Чернігові, до сусідніх районів запрошували. У 2019 році були на 125-річчі музею Довженка в Сосниці», – сказав Петро Тищенко.

Має оркестр і суттєві досягнення. Найсвіжіші – перемоги на багатожанровому Міжнародному фестивалі-конкурсі.

271384124_663587911438112_4203903362499498430_n

«У 2020-му на початку року зателефонували організатори цього фестивалю-конкурсу, який відбувається в Болгарії в місті Варна. І сказали, що особливо зацікавлені в сільських колективах. Ми брали участь в інструментальному жанрі. Щоправда, все це було онлайн. По відео відправляли два твори. І через місяць прийшов диплом лауреата першого ступеня. І попутно нас запросили наживо взяти участь влітку в заключному гала-концерті в Болгарії. Але і за часом, і фінансово ми не змогли, бо на одну дитину батькам треба було виділити чималу суму грошей. А є родини, де займаються по троє дітей… Потрібні були й закордонні паспорти. І карантинні обмеження теж ніхто не скасовував, то не знали, в якій зоні на той час були б», – розповів пан Петро.

Фортуна усміхнулася киселівським оркестрантам і в 2021-му.

«Нас знову запросили взяти участь. Ми погодилися і відправили нову відеозйомку. Наприкінці року діти знову отримали диплом першого ступеня і знову запрошення влітку приїхати колективом до Болгарії. Будемо сподіватися та стукати в усі двері, щоб наші діти таки поїхали. Бо фінансове питання стоїть гостро.

От як господарство у селі було, то, коли оркестр організовували, воно фінансово нам допомогло. І новеньку форму оркестрову діткам пошили, інструменти купили. Тепер меценатів таких дуже мало», – зазначив Петро Тищенко.

Дуже хочеться сподіватися, що благодійники, які захочуть втілити в життя мрію талановитих дітей із простих родин, таки знайдуться. Адже Киселівський дитячий зразковий духовний оркестр давно відомий на території не лише Менської громади, але й усієї Чернігівської області.

Спілкувалася Ірина Осташко

Фото зі сторінки Петра Тищенка у Facebook

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button